Mire van szükségem valójában?

2013. 05. 04.
Szerző: Szimpatika
Tudod, hogyan működnek a szükségleteid? Biztosan észrevetted már, hogy ha éhes vagy és fázol, nehéz az önmegvalósításra figyelni. Minden csak sorban, egymásra épülve következhet – ahogyan a psziché szeretné.


A Maslow-féle szükségletpiramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, mint például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Abraham Maslow amerikai pszichológus (1908-1970) szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Például a piramis második szintjén található, biztonság iránti szükséglet csak akkor lép fel, ha az alsó szinten lévő fiziológiai szükséglet legalább részben ki van elégítve.

A piramis csak az emberre jellemző szükségleteket tartalmazza: ilyenek a megbecsülés, a kognitív és az esztétikai szükségletek, illetve az önmegvalósítás szükséglete – az önmegvalósítás itt a bennünk lévő lehetőségek kiteljesedését jelenti. A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül: például a motivációknak ilyen módon felállított rendszere nem magyarázza meg az éhező tudósok vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket egy magasabb szükségletnek rendelik alá.

Lényeges, hogy az egészséges léleknek minden esetben el kell érnie az önbecsülés szintjét, hogy a pszichés alapfunkciói megfelelően működjenek.


forrás: Borsos Kőszegi Erika,
https://szocialterapia.blogspot.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!