A túlzott sóbevitel halálos betegségekhez vezethet

Szerző: Szimpatika
Az étkezésben használt túl sok só 2010-ben 2,3 millió ember halálát okozta világszerte azáltal, hogy szívroham és más szívbetegségek, illetve agyvérzés kialakulását idézte elő – áll egy nemzetközi tanulmányban.
A tanulmány szerzői a témáról szóló, a világ különböző térségeiben 1990 és 2010 között született, összesen 247 vizsgálatot átfogó elemzés eredményeként kapták meg azt az adatot, amely szerint a túlzott sózás az összes halállal végződött kardiovaszkuláris betegség 15 százalékáért felelős. A 2,3 millió elhalálozásból csaknem 1 millió – 40 százalék – idő előtti volt: az elhunyt nem érte meg a 70. életévét. A halottak 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő volt.


A közvetlen halálokok 42 százaléka volt szívroham, 41 százaléka agyvérzés, a fennmaradó 17 százalékot pedig más, de ugyancsak kardiovaszkuláris kór idézte elő. A Harvard Egyetem kutatóinak kiemelt közreműködésével végzett elemzés kimutatta, hogy a 2,3 millió haláleset 84 százaléka szegény vagy közepesen szegény országban következett be, és csak 16 százaléka esett tehetősebb társadalmakra.

A SienceDaily című tudományos hírportál a világ 30 legnagyobb országa közül kiemelte azokat, amelyekben a leggyakoribb a só okozta halál: Ukrajnában 2109, Oroszországban 1803, Egyiptomban pedig 836 haláleset jut egymillió lakosra számolva. Az Egyesült Államok a 19. a listán: ott egymillió emberből 429 hal meg a túlzott sófogyasztás következtében.


A legkevésbé Katarban rossz a helyzet: ott csak 73 ember halála függ össze a túlzott sófogyasztással, míg Kenyában ez a szám 78, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 134.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!