Agyserkentő ételek

Szerző: Szimpatika
A memória frissessége, működésének zavartalansága nemcsak az idős embereket érintő téma. Érzékeljük, tapasztaljuk, hogy felgyorsult világban élünk, vagyis lényegesen több esemény történik ugyanannyi idő alatt, mint évekkel ezelőtt. Sokkal gyorsabb az információáramlás is, tehát amiről régen csak több nap elteltével értesültünk, most perceken belül vagy akár azonnal (online) tudhatunk.

Ennek következtében gyorsabban kell reagálnunk a körülöttünk levő dolgokra, a minket érő hatásokra. Az más ritmushoz szokott emberi szervezet igyekszik alkalmazkodni ehhez, a most születő gyermekek pedig már egy ilyen világba csöppennek bele. Számukra az a természetes, hogy gyorsan zajlanak körülöttük az események, jóval több inger éri őket, mint annak idején szüleik, nagyszüleik generációját.
Ez a jelenség hordoz előnyös, de hátrányos vonásokat is.

A mai társadalom a pörgő életforma miatt kulcsfontosságúnak tartja, hogy egészségünk és fizikai állapotunk topon legyen, valamint azt is, hogy folyamatosan jól informáltak legyünk, agyunk pedig vágjon, mint a penge. Ezt számos módon – sporttal, különböző tréningekkel, elmefényesítő módszerekkel és stimulálószerekkel – igyekszik elősegíteni.

Különbség van viszont azon „szerek” és módszerek között, melyek az egészségre ártalmatlanok, illetve amelyek hosszú távon káros hatást fejtenek ki, vagy túlerőltetik, kizsigerelik a szervezetet. Ez utóbbiakkal (pl. energiaitalok) még alkalmanként sem tanácsos élni. Léteznek viszont olyan táplálékok, melyek természetes módon támogatják az agyműködést, a koncentrációt és a tanulást káros mellékhatások nélkül segítik.

Edd magad okosra!

A memória javításához lúgosító étrendre van szükség, mivel az idegrendszer helyes működéséhez (is) elengedhetetlen a megfelelő sav-bázis egyensúly. Érdemes ezért növelni a nyers gyümölcsök, zöldségek és egyes hántolatlan gabonafélék (köles, barna rizs) fogyasztását. Emellett olyan táplálékokat javasolt fogyasztani, melyek elősegítik az egyenletes koncentrációt. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, mert ezek egyenletesen tartják a vércukorszintet, ami stabil teljesítményt és koncentrációt eredményez. Ez a hatás előnyösen befolyásolja a figyelmet és a tanulást is.

A bogyós gyümölcsökben (áfonya, szeder, málna, eper, ribizli) és a sötét színű zöldségekben (cékla, lila káposzta, padlizsán, paradicsom) található flavonoidok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a növények segítik a sejtek tisztulását, melynek során a memória hanyatlásáért felelős fehérjék eltávoznak a szervezetből. Kísérletek igazolták, hogy a flavonoidok értágító hatása javítja a szövetek vérellátását. A fent felsorolt növények ezért kiemelten jó hatással vannak az agyműködésre.

Az emlékezést javítja a B1-vitamin, melyet a dió, a gesztenye, a teljes kiőrlésű gabonák tartalmaznak, valamint a folsav (B9-vitamin), ami a zöld leveles növényekben található.
Külön kiemelendők a következők előnyös tulajdonságai: áfonya, avokádó, búzacsíra. A zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, mely megvédi a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségek kialakulását vonják maguk után. A benne lévő hatóanyag serkenti az agyi sejttermelést és javítja a memóriát.

A következők keverékéből pedig frissítő, koncentrációt javító tea készíthető: gingko biloba levél, ginzeng és borsmenta.

A jó minőségű (magas kakaótartalmú) csokoládé is hatékonynak bizonyul az agyműködés szempontjából. Előnyös hatása miatt bűntudat nélkül élvezhetjük a nassolást, ha kevés olajos mag (pl. mandula, dió) és pár szem csokoládé keverékét fogyasztjuk el.

 

Forrás: Kálmán Renáta táplálkozási és kineziológiai tanácsadó www.lettudatos.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!