2045-ig összejöhet az örök élet?

2013. 01. 19.
Szerző: Szimpatika
A Google új technológiai igazgatójának a következő néhány évtized fejlődéséről alkotott vízióját mutatja be cikkében az [origo]. Ray Kurzweilt elsősorban nem informatikusként, hanem a technológiai szingularitás prófétájaként ismert. A technológiai szingularitás a fejlődésnek azt a pontját jelöli, amikor (a műszaki fejlődés következtében) többé már nem az ember a legintelligensebb faj a bolygón.

A szuperintelligens gépek megjelenéséig még féltucatnyi olyan technológia bukkanhat fel Kurzweil szerint, amelyek izgalmasabbá és kényelmesebbé teszik az életet. Ilyenek például az emberi nyelvek között szempillantás alatt fordító programok, a biológiai test mikroelektronikával, nanogépekkel való feltuningolása, és esetleg – de csak ha összejön – az örök élet.

Kurzweil 2005-ös könyvében – amely 2013 elején jelenik meg magyarul – idővonalat is rajzol. A kötetben a valós és a virtuális világot egyszerre mutató szemüveg elkészültét 2010-re teszi – ezzel a kütyüvel tehát épp két év késésben van a Google. Jóslatai szerint még ebben az évtizedben megjelennek a virtuális asszisztensprogramok, ami a Sirivel és a Google Now-val meg is történt. 2014-re a takarítórobotok elterjedését várja, 2018-ra pedig azt, hogy ezer dollárért hozzá lehessen jutni az emberi agy tíz terabyte-os kapacitásának megfelelő mennyiségű memóriához. „A fejlődés exponenciális ütemben folytatódik tovább, a 2030-as években digitalizálhatóvá válik az emberi elme, 2045-re pedig bekövetkezik a technológiai szingularitás” – idéz az új igazgató könyvéból az [origo] cikke.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!