Csökkenti-e az akupunktúra a vérnyomást?

Szerző: Szimpatika
A nyugati medicina (orvoslás) és az ún. alternatív medicina közötti lényeges különbség nem a diagnosztikus, vagy terápiás eljárásokban, vagy az alkalmazott hatóanyagokban van, hanem a bizonyítékokban. A modern, nyugati orvostudomány ugyanis minden eljárást bevezet, alkalmaz, ha vizsgálatokkal (mégpedig több vizsgálóhelyen azonos körülmények között, egészséges kontrollcsoporttal, vakon összehasonlított, szigorú feltételek mellett, nemzetközileg ellenőrzött vizsgálatokkal ún. multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálatokkal) bizonyítani lehet annak hatékonyságát és a kezelés biztonságát

Sajnos az alternatív kezelési módok ritkán állják ki az igazság efféle – nyugati medicina által szabott – próbáját. Legtöbbször (leginkább a költségek miatt) sor sem kerül ilyen vizsgálatokra, és az ajánlások így csak egyéni tapasztalatokon alapuló ún. anekdotális eredetűek.

Éppen a fentiek miatt figyelemre méltó az a vizsgálat, amely a keleti, hagyományos gyógyítás egyik alapeljárását, az akupunktúrát vette górcső alá. 
Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) honlapján (www.cardiosource.com) közölt tanulmány a nyugaton szokásos alapelveknek megfelel: randomizált, kontrollált vizsgálat, amely során kínai orvosok, azaz akupunktúrában jártas szakemberek segítségével az eljárás hatását vizsgálták enyhe-középsúlyos magasvérnyomás betegségben. A kérdés tehát az volt, hogy igazolható-e korszerű vizsgálattal az akupunktúra nyomás-csökkentő hatása.

A vizsgálatban összesen 140 enyhe-középsúlyos hipertóniás beteg vett részt, megfigyelésük 6 hónapon át tartott. A betegek vagy nem részesültek antihipertensív kezelésben, vagy az utolsó 2 hónapban a gyógyszeres kezelésük semmilyen tekintetben nem változott. Mind a nappali, mind az éjszakai vérnyomásokat kontrollálták 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) segítségével. 
72 beteg aktív akupunktúrás kezelést kapott, 68-an pedig – ők voltak a kontroll csoport – ún. ál, vagy fals kezelést. Ez azt jelentette, hogy e betegeket is a szokásos módon megszúrták, de nem a „hipertónia-ponton”, hanem valahol másutt. 6 hét alatt összesen 22 kezelésre került sor, mindegyik kezelés 30 percig tartott. Az akupunktúrás kezelések befejezése után 3, ill. 6 hónapos ellenőrzések következtek.

Kiderült, hogy az aktív kezelésben részesülők vérnyomása 6,4/3,7 Hgmm-rel lett átlagosan alacsonyabb, mint az ál-kezelésben részesülőké. A különbség lényeges (szignifikáns)! A legjelentősebb vérnyomás különbség a nappali értékekben mutatkozott, ami ekkor 7,3/4,0 Hgmm-nek adódott, az éjszakai differencia szerényebb volt, 3,4/1,8 Hgmm.
A különbségek a kezelés elhagyása után eltűntek, a 2 csoport átlagos vérnyomásértékei között a 3, ill. 6 hónapos kontroll során már nem volt differencia, sőt az aktív csoportban a vérnyomásértékek visszaálltak a kezelés előtti értékekre.

A vizsgálat és az eredmények bemutatása korrekt, elgondolkodtatja még a kétkedőket is.
Ez az első vizsgálat, mely egy alternatív kezelési mód értékelésére vállalkozik a modern medicina eszközeivel. A következtetések – melyeket még további vizsgálatoknak is meg kell erősítenie – arra utalnak, hogy az akupunktúra valóban csökkenti (24 órás megfigyelés során)
a vérnyomást, ez a hatás azonban csak a kezelés alatt igazolható, az aktív kezelést követően a hatás eltűnik.
Nem tudjuk, milyen mechanizmus révén csökkenti az akupunktúra a vérnyomást.
Jelen eredmények nem vonatkoztathatóak a súlyos hipertónia kezelésére, hiszen csak enyhe-középsúlyos hipertóniások kerültek be a vizsgálatba. Tekintettel arra, hogy a betegek jelentős része az akupunktúra mellett antihipertenzív gyógyszert is szedett, az eredmények jövőbeli igazolása ebben a tekintetben is szükséges.

 

Dr. Káli András https://www.ervprogram.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!