A koleszterincsökkentő gyógyszerek mellékhatásai

2012. 10. 15.
Szerző: Szimpatika
Forrás: https://www.ervprogram.hu/
Amerikában a Jupiter nevű, közel 18 000 ember részvételével végzett statinvizsgálat igazolta, hogy mind magas szerum lipidértékek, mind normális, vagy közel normális lipid értékek esetén a statin kezelés csökkenti az LDL-koleszterin szintet, egyben csökkentik a szív- és érrendszeri események számát is.

Milyen rizikót kell vállalniuk az egészséges embereknek a koleszterincsökkentő statin kezeléssel? Mik a statin therápia lehetséges mellékhatásai, szövődményei? Az enyhe, múló / minor side effects/ mellékhatások elhanyagolhatóak. Ritkán máj enzim emelkedés jelentkezhet, mely ellenőrzést igényel, és a gyógyszer elhagyása után reversibilis (visszafordítható).

Sokkal  ritkábban izomgyulladás / myositis/, a végtagizmok károsodása léphet fel, melyre már kezdetben a végtagok fájdalma, gyengesége hívja fel a figyelmet. A sérült izmokból egy enzimfehérje /CPK/ kerül a keringésbe, ennek emelkedett vérszintje jelzi a problémát.. Ebben az esetben is a gyógyszer elhagyása a szövődményt reversibilissé teszi. Csak extrem ritka esetben /eddig az orvosi irodalomban is csak néhány esetben / írtak le halálos kimenetelű izomkárosodást, rabdomyolysist.

 

A Jupiter vizsgálat azonban a statinok egy másik lehetséges szövődményére is felhívta a figyelmet, a diabetogen (cukorbetegséget okozó) hatásra. Kiderült, hogy ilyen mellékhatása minden statinnak van. A diabetes az érbetegségek jelentős rizikófaktora, így jogos a kérdés: nem ártunk-e többet a statin kezeléssel, mint amit használunk? Kiderült, hogy: nem!

Számítások szerint, ha 255 beteg, 4 éven keresztül szed statint, akkor mindössze 1 plusz diabetes manifesztálódik, miközben a gyógyszer ezen idő alatt 5,4 infarctust, ill. kardiovaszkuláris halálozást előz meg, véd ki. A statinok kardiovaszkuláris rizikócsökkentése 9-szer nagyobb, mind diabeteogen effektusuk. A  kezeléstmindig a májfunkció, a CPK és a vércukorértékek időszakos ellenőrzésével biztonságossá kell tenni!

Dr. Káli András https://www.ervprogram.hu/

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!