A hajhullás oka és ellenszere

2012. 09. 09.
A kopaszodás a férfiaknak is komoly lelki és önértékelési problémákat okozhat, a nők esetében azonban még kellemetlenebb a haj ritkulása, hullása vagy teljes elvesztése. A női kopaszodásnak ugyanakkor sok oka lehet – ezeknek jártunk utána Dr. Kálmán Gábor bőrgyógyász, kozmetológus segítségével.

A férfiaknál a kopaszodás, hajhullás természetes hormonális és életkori sajátosság, de mi a helyzet a nőkkel?

Válasszuk külön a két kérdést! A hajhullást illetően is normális dologról van szó, hiszen az emberi haj teljesen természetes módon cserélődik, méghozzá napi folyamatok részeként. Vagyis nem kell megijedni, ha fésülködéskor a kezünkben vagy a fésűben marad néhány szál haj, netán ha hajmosáskor úgy kell kihalásznunk a lefolyóból egy kisebb hajcsomót, teljesen hétköznapi jelenségről van szó, amely nem azonos a kopaszodással.

Mennyi hajszál elvesztése felett kezdhetünk el aggódni?

Úgy gondolom, száz, de akár még ennél egy kicsit több hajszál napi elvesztése is teljesen egészségesnek tekinthető. Ha ennél több hajszálunk vész el, akkor viszont már gond van, ez ugyanis egyértelmű jele valamilyen problémának a szervezetben.

Mik a leggyakoribb okok?

Elsősorban genetikai tényezők állnak a háttérben, amit a férfiak hajhullása esetében nem szükséges külön magyarázni: az úgynevezett androgén hajhullás, amiért a férfi nemi hormonok felelősek, a férfiak közül szinte mindenkit érint életük során az évek előrehaladtával. Más kérdés, hogy ez egyeseknél a haj szinte teljes elvesztését okozza, másoknál pedig külső szemlélő számára talán fel sem tűnik. Az már talán kevésbé közismert, hogy a nők esetében is lehet genetikai a hajhullás oka.

Netán a női szervezetben is megtalálható férfihormonok okoznak ilyenkor hajvesztést?

Pontosan erről van szó. A normál eset az, amikor a női hormonok képeznek jelentős túlsúlyt a női szervezetben, de androgén hormonok is találhatók a nőkben – így például a petefészek vagy a mellékvesék is termelnek ilyeneket –, és ha a hormonháztartás felborul, előfordulhat, hogy több termelődik belőle, mint kellene. Ebből a szempontból a dihidro-tesztoszteron hormon mértéke bír kiemelt jelentőséggel, mert ha ez elér egy bizonyos szintet, a nőknél is elkezdődik a férfias hajhullás.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A leggyakoribb, amikor a fejbőr közepén kezdődik meg a hajhullás, éppen ott, ahol a legtöbben a választékukat viselik. Ez az úgynevezett Ludwig-ípusú hajvesztés. A női kopaszodás mintegy kétharmada ilyen fajtájú, feminim jellegű, tehát sajátosan a nőkre jellemző hajvesztés – ez akár szerencsének is mondható, hiszen lényegesen könnyebben álcázható, mint a másik, maszkulin típusú verzió, amikor a férfiakkal megegyező módon, a homlok irányából, illetve a fejtetőn, a forgók tipikus helyén indul meg a hajvesztés. Ez a változat akár egyéb férfiasodási tünetekkel is járhat együtt, például fokozott szőrösödéssel a test többi részén.

Okoz-e hajvesztést az öregedés a nőknél is?

Igen. A menopauza, a klimax időszaka eleve sokkszerű a szervezetre nézve, hiszen drasztikusan csökken a női nemi hormonok, így a progeszteron és az ösztrogén termelése, miközben a férfihormonok szintje növekszik. Ez a nők esetében is fokozott hajhullással jár, a hajszálak gyengébbé, vékonyabbá válnak, a hajkorona tartása rosszabb lesz, „összeesik”. Az öregedés emellett a test ellenálló képességének csökkenésével is jár, vagyis egyre többször leszünk betegek, egyre több gyógyszerrel kell élnünk és így tovább. Ezek a tényezők is csak ráerősítenek a hajhullásra. Összességében idősebb korban, nagyjából 50-60-70 éves korban a nők hajának is lényegesen kisebb lesz a sűrűsége, akár negyedét is elveszíthetik a hajuknak.

Elkerülhetetlen folyamatról beszélünk?

Maga a folyamat elkerülhetetlen, a mértékét azonban befolyásolhatjuk, ha egészségesen élünk. Azon is nagyon sok múlik, ki milyen trükkökkel képes álcázni a hajhullását – ez jelentős mértékben azon is áll, mennyire fontos mindez az illetőnek, mennyire ad magára.

Ezen a ponton akkor el is érkeztünk a külső okokhoz. Milyen életmódbeli tényezők vezetnek hajhulláshoz? Táplálkozás, alkoholizálás, netán dohányzás?

Is-is. Olyan nem nagyon létezik – bizonyos allergiás esetektől eltekintve –, hogy valakinek ettől vagy attól az ételtől, adalékanyagtól, netán a kávétól, cigarettától kihullik a haja, de az egészségtelen táplálkozás, az egészségtelen életmód összhatása természetesen okozhatja a haj gyengülését, ritkulását, ez nem is kérdés. A stressz szintén nem elhanyagolható tényező ebből a szempontból.

Úgy tudom, a terhesség, sőt, a terhesség utáni időszak is komoly hajhullást eredményezhet a nőknél.

Ez valóban így van, ebben az esetben azonban pont a női hormonok felborult aránya okozza a változásokat. A terhesség ideje alatt a progeszteronszint lesz magasabb, az ösztrogén szintje pedig csökken. Lassabban nő a haj, gyengül is, és mivel nem nőnek újak megfelelő ütemben a kihullottak helyett, mindez hajvesztést eredményez. A terhesség után pedig a meglévő, az elmúlt kilenc-tíz hónapban „ellustult” hajszálak hullanak ki, hogy átadják helyüket az utánpótlásnak. Ez általában pár hónappal a baba születése után jellemző. Ebből is látható: ilyenkor semmi ok az aggodalomra, mert már nő az új haj, idővel minden helyreáll. Sokaknál egyébként a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak hajvesztést: ez a hormonális változásokkal függ össze, és minden esetben konzultálni kell a nőgyógyásszal, mert elképzelhető, hogy más gyógyszerre kell váltani.

Mi a helyzet a foltos kopaszodással?

A foltos kopaszodás mögött általában betegség húzódik meg – itt már kevésbé nemspecifikus a kérdés, vagyis nem biztos, hogy mindezt érdemes női és férfi körre bontani. Gyulladásos megbetegedések, bizonyos gyógyszerek egyaránt okozhatnak ilyen kellemetlen változásokat. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy felderítse a háttérben meghúzódó okokat, amik akár igen komoly betegségek is lehetnek.

forrás: www.mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!