Mikor ér a fővárosba a hidegfront?

2012. 08. 25.
Szerző: Szimpatika
Ma talán az idei nyár utolsó forró napja volt.  A délnyugati, nyugati szél ugyan megélénkült néha, mégis 31 és 40 fok között alakult a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Intézet és a koponyeg.hu előrejelzése szerint is vasárnapra virradóra az északnyugati, északi országrészben már kellemesebb időre ébredhetünk.

Ezeken a területeken már ma is árnyalatnyit mérséklődött a hőség, a középhőmérséklet kevéssel 25 fok felett alakul, míg másutt továbbra is 27 fok felett várható.

Éjjel északnyugatról a hidegfront már eléri térségünket, ami holnap délkelet felé vonul tovább. Emiatt estétől az északnyugati, északi határvidék közelében már előfordulhat néhol zivatar, s a front valamikor a vasárnap délelőtti órákban érheti el a fővárost.  Holnap északnyugat kivételével bárhol kialakulhat zivatar. A heves esőzések idején a széllökés elérheti a 90 kilométert is óránként. S akár 2 centis jégdarabok is eshetnek. Elsősorban délnyugaton és északkeleten lehet erre számítani

A szél az esti, késő esti óráktól egyre többfelé északira, északnyugatira fordul. Holnap napközben a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben, majd estétől már északkeleten is viharossá fokozódik. A hidegfront miatt az ország nagyobb részén vasárnap megszűnik a hőség, a hőmérséklet napi átlaga 10-15 fokkal hűvösebb lesz, mint ma volt. A nyugati, északnyugati tájakon már csak 20-25, keleten még 25-32 fok körül alakulhat. Délutántól többfelé lehet kisebb-nagyobb mennyiségű eső, zápor, egy-egy zivatar.

Vasárnap hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Fokozódhatnak a reumatikus fájdalmak, erősödhetnek az allergiások panaszai.

Csütörtökön visszatérhet a hőség, majd pénteken és a hétvégén újabb lehűlés, eső, kora őszi idő jöhet..

Forrás MET/koponyeg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!