Orvosmeteorológiai kilátások a hét végére

Szerző: Szimpatika
Két borongós, kissé hűvös és lehangoló nap közé beékelődve pénteken az ország nagy részén immunrendszert erősítő kellemes időben lesz részünk. Csak az átmenetileg emelkedő pollenkoncentráció lehet megterhelő. Nem így a hét utolsó két napján.

Pénteken gyenge melegfronti hatásra készülhetünk, az arra érzékenyeknél fejfájást, migrénes panaszokat, vérnyomás csökkenés, depressziós tünetek okozhat. Az ország legnagyobb részét jellemző kellemes napsütés és a közel húszfokos hőmérséklet optimális környezetet biztosít a szabadban tartózkodáshoz. Munka vagy iskola után érdemes minél többet kint lenni a szabadban.

Késő délután már az UV sem számottevő, 12 és 14 óra között azonban az érzékeny bőrűeknek ajánlott a védekezés. A légszennyezettség a reggeli órákban hirtelen növekedésnek indul, napközben azonban már jelentősen csökken, délután a belvárosokban is bátran sétálhatunk. A pollenkoncentráció viszont pontosan napközben fog erősen növekedni. A tölgy, a fűz, a nyír és a juhar dél körül a viszonylag meleg időben erősen szórja pollenjeit, így a reggeli alacsony szintről közepesig juthat el. A szombati csapadék azonban újra ki fogja mosni a polleneket a levegőből, és fellélegezhetnek majd az allergiások.

A korán kelőknek a vastag tavaszi kabát alatt pulóverre is szükségük lesz, délután azonban már egy vékonyabb pólóban sem fogunk fázni.

A napsütés és a kellemesen meleg levegő dekoncentrációt, tompaságot ugyan okozhat, de ezek mértéke nem lesz jelentős. Szervezetünk ugyanis kezd hozzászokni az egy-két naponként végbemenő nagy változásokhoz, így a mostani melegfrontnak inkább csak a pozitív, kedélyállapotunkat feldobó hatásait érzékeljük.

Szombaton eleinte főként esőre van kilátás, délutántól egyre inkább záporos jellegű csapadék valószínű, az ország keleti, délkeleti részén zivatarok is lehetnek. Rövid napos időszakok főként délután keleten lehetnek. Az enyhe hajnalt átlagosnak megfelelő hőmérsékletű nappal követi majd.

Vasárnap is többfelé valószínű zápor, helyenként zivatar, csak rövid napos időszakok valószínűek. Enyhe időre van kilátás. De kettős fronthatás terhelheti az arra érzékenyek  szervezetét.

 

forrás: időjárás.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!