A szívinfarktus jelei, okai és megelőzése

A szívinfarktus során a szív tápanyag- és oxigénellátásáért felelős koszorúerek eltömődnek, elzáródnak. Ez pedig egy idő után a szívizomzat károsodásához, elhalásához vezet, amely halálos szövődményekhez, például szívelégtelenséghez vezethet. Hazánkban évi 20-25 000 infarktusos eset van, és sajnos magas a halálozások száma. Jelen cikkünkben a szívinfarktus jeleiről, okairól, illetve a megelőzés lehetőségeiről lesz szó.

A szívinfarktus jelei, tünetei

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a szívinfarktus jeleivel, tüneteivel. Ezek többek között az alábbiak lehetnek:

  • Mellkasi fájdalom a szegycsont mögött, amely több, mint húsz percig tart. Sokféle formát ölthet, lehet szorító mellkasi fájdalom („mintha a mellkasomra ült volna valaki”), de az égő fájdalom is gyakori. Sok esetben megjelenik az állcsontba, a nyakba, karokba, kisujjba, vagy a vállakba és a lapockákba kisugárzó fájdalom.
  • A bal kar zsibbadása,
  • Légszomj / nehéz légzés / fulladás,
  • Verejtékezés,
  • Gyengeség, sápadtság, emlékezetvesztés,
  • Émelygés, hányinger, hányás,
  • Szorongás, halálfélelem.

Intő jel, hogy ha a fájdalom jellege idővel változik, illetve ha erősödik a fájdalom. Jellemző még, hogy a fájdalom az angina pectoris (koszorúérgörcs) esetén adott nitroglicerin hatására sem igazán enyhül.

A csendes szívroham vagy atipikus szívroham

A szívrohamok egy része csendes, ami azt jelenti, hogy atipikus tünetek jelentkeznek. Ilyenkor ahelyett, hogy a fentiekben felsorolt tünetek erős, markáns megnyilvánulását tapasztalnánk, nehezebben azonosítható, sok esetben enyhébb jeleket tapasztalnak a betegek:

  • Enyhe fájdalom a mellkas környékén
  • Mérsékelt gyomortáji fájdalom
  • Hányinger, hányás
  • Gyomorégés
  • Légszomj
  • Ezzel együtt előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik mellkasi fájdalom, izzadás vagy légszomj!

A probléma az, hogy hiába enyhébbek a tünetek, a szívizom egy része ugyanúgy károsodik és elhal. Mivel a betegek általában később kerülnek kórházba a tünetekkel, ez megemelheti a súlyos szövődmények és a halálozás kockázatát!

A csendes vagy atipikus szívroham idősekben és cukorbetegekben gyakoribb. Illetve a nemek között is vannak különbségek.

A szívinfarktus jelei nőknél eltérhetnek a férfiaknál jellemző tünetektől. (Forrás: freepik.com)

Szívinfarktus jelei nőknél, szívinfarktus jelei férfiaknál: van különbség?

A szívinfarktus tünetei nőknél gyakrabban térnek el a férfiaknál nagyobb arányban jelentkező típusos tünetektől. A kutatásokból kirajzolódik, hogy a szívinfarktus jelei nőknél gyakrabban esnek az atípusos kategóriába.

Gyakoribb például, hogy a nők nem tapasztalnak mellkasi fájdalmat. A légszomj viszont az esetek nagy részében előfordul, illetve jellemzőbb a hányinger, a szorongás és a rossz közérzet is.

Szintén jellemző, hogy a nők másképpen írnak le tüneteket. Az enyhébb mellkasi szorító érzést például sokan nyomásként, teltségérzetként írják körül. Emiatt könnyebben előfordulhat, hogy a tünetek mögött inkább refluxot vagy felső légúti problémákat sejt az orvos.

Mindezen problémák sajnos ahhoz vezetnek, hogy több esetet félrediagnosztizálnak vagy nem vesznek észre.

Minden perc számít!

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, mindenképpen hívjunk azonnal mentőt! A gyors kezelés ugyanis életet menthet. Nagyon fontos, hogy minél előbb megszüntetik az infarktust kiváltó koszorúér-elzáródást, annál kisebb terület fog elhalni, és annál jobbak az esélyek.

A szívinfarktus okai

A szívinfarktus közvetlen oka a koszorúerek elzáródása. Emögött általában szív- és érrendszeri betegségek, főleg koszorúér-elmeszesedés állnak. Gyakran előfordul az is, hogy az érelmeszesedés során az érhártya alatt kialakuló zsírpárna fekélyesedik ki és okoz vérrögöt. De mik is váltják ki ezeket a kóros folyamatokat?

A szívinfarktus kockázati tényezői

A fő ok a többek között a részben a magas koleszterinszint („rossz” koleszterin, LDL) kiváltotta érelmeszesedés, ezért a kockázati tényezők megegyeznek az érelmeszesedés és a szívroham esetén. Ezek a kockázati tényezők az alábbiak:

  • Magas vérnyomás
  • Egészségtelen táplálkozás, zsíros étrend
  • Magas koleszterinszint
  • Mozgásszegény életmód
  • Dohányzás
  • Cukorbetegség, elhízás
  • Stresszes életmód
  • Családi / genetikai hajlam
  • Nőknél ösztrogénhiány (menopauza)

A szívinfarktus diagnosztikája

A szívroham gyanúja esetén a mentők EKG vizsgálatot készítenek. Amennyiben továbbra is fennáll az infarktus eshetősége, a kórházban további EKG vizsgálat,  röntgenvizsgálat (katéterrel adott kontrasztanyag segítségével), illetve szívultrahang vizsgálat készülnek.

Ezek segítségével megállapítható a diagnózis. Laborvizsgálatokat is lehet végezni (enzimvizsgálat), amelyek utólag képesek igazolni az infarktus tényét.

A szívinfarktus megelőzése

A szívinfarktus megelőzése érdekében az életmódváltás a legfontosabb. A megfelelő, egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly elérése, a sport, illetve a stresszkezelési módszerek megtanulása, valamint a dohányzás elhagyása szükséges a szívroham kockázatának minimalizálásához.

A megfelelő táplálkozás mellett érdemes továbbá a keringés egészségéhez hozzájáruló készítményeket is szedni.

Ezen túl azok, akik elmúltak 40 évesek, és fennállnak náluk a kockázati tényezők, mindenképpen járjanak el rendszeresen kardiológiai szűrővizsgálatokra! Így időben azonosítani lehet a veszélyeket, és meg lehet kezdeni a szükséges kezelést.

Érdekelnek a Szimpatika szív- és érrendszervédő készítményei!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!