Gyuri bácsi népi gyógymódjai 3.

2012. 04. 23.
Szerző: Szimpatika
Közismert, hogy Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény terem. Szabó György több mint fél évszázada gyűjtögeti őket, elsősorban a lakóhelye környékén, a Bükkben. Gyuri bácsi 81 éves és teljesen egészséges. 500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbál ki és ad át sikerrel az utódoknak. Lássunk néhány problémát, s azt, hogy mit ajánl az idős gyógynövényszakértő e nyavalyákra.

MAGAS KOLESZTERIN

Tyúkhúrteát kell inni, addig, amíg az érték el nem éri az egészséges határt.

 

EPEKŐ

Minden este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben mérgezi a szervezetet a retek.

 

GYOMORÉGÉS

Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, egyébként az íze is így jön ki az ételnek. E mellé 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfüvet kell 2 dl forró vízzel leönteni, és 10 perc állás után mindennap meginni. A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág-tea, lúgosításra fehérárvacsalán-tea ajánlható. A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenőt kell tartani, és megint lehet kezdeni elölről.

SZÉKLET

Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.

 

SZORULÁSRA

Az  alábbi teákat lehet fogyasztani:

Gyujtoványfű-tea, mezei katángvirág, kökényvirág, kutyabengekéreg –tea, ez a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

 

ARANYÉR

Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre a fájó területre, legyen kívül, vagy belül, rá kell kenni.  Télen, szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

 

KÖSZVÉNY

Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal, 2 dl forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csészével fogyasztandó. 2 hét alatt már eredmény van. A hús fogyasztása mértékletesen ajánlott, még akkor is, ha nincs is köszvényünk.

 

RHEUMA

Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az izületekben. A vesét tehát működtetni kell. Vízhajtó: a bodzavirágtea, aranyvesszőfű, a nyírfalevél, melynek teája még vesekő esetén is hatásos.

 

MAGAS VÉRNYOMÁS

A magas vérnyomás: vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van. ( Ezt orvos állapítja meg.) Ha a vesétől van, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével. Ha a szívvel van a gond, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust pedig szabályozza. Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, ez a  legjobb vérnyomáscsökkentő tea.

 

VASHIÁNY

Szederlevélből készült tea a legjobb.

 

FIGYELEM!

A népi gyógymódok nem helyettesítik az orvos által rendelt gyógyszereket! Enyhe problémák esetén, és kiegészítő gyógymódként érdemes alkalmazni őket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!