A szépségápolás legfontosabb hatóanyagai

Szerző: Szimpatika
Találhatók a természetben olyan hatóanyagok, amelyek kiemelkedő hatásúak a szépségápolás területén. Nézzük őket ABC sorrendben: írásunk első részében A-tól H-ig.

Aloe vera:

Több mint 100 hatóanyagot (pl. vitaminokat) tartalmazó dél-amerikai gyógynövény. A gyógyhatasú gélt a meghámozott levélrészek préseléséből nyerik. Ez az anyag fokozza a sejtregenerációt, rengeteg nedvességet továbbít a bőrbe, és segít a nap okozta leégés tűneteinek enyhítésében.

Ananász

Az ananász gyümölcssav-tartalma miatt serkenti a bőr anyagcseréjét és tisztítja is a bőrt. Így kiváló a cellulitisz kezelésére, és táplálékként fogyasztva is a zsírégetést segíti.

A-vitamin sav

Orvos javaslatára alkalmazzák aknés, illetve korán öregedő bőr kezelésében. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a sav eltávolítja a felső bőrréteget, helyet adva így az új, sima bőrrétegnek.

Botox

Ez valójában egy ránctalanító hatású idegméreg nevének rövidítése. Persze ettől nem kell megijedni, hiszen a legújabb ránctalanító technikák közé tartozik. Lényege, hogy az érintett bőrfelületbe beinjektált anyag ott megbénítja az izmot, ennek következtében pl. a homlok ráncolása megszűnik. (A beavatkozás hatása akár 6 hónapig is eltart.)

 

 


Cink

Ez a nyomelem gátolja a sejtkárosító szabadgyökök képződését és elősegíti a sejtmegújulást.

Elasztin

Biztosítja a bőr rugalmasságát. A napsugárzás és a növekvő életkor hatására megvastagodó rostok veszítenek rugalmasságukból. A következmény: a bőr élettelenebbé válik, ráncosodni kezd. Az elasztint tartalmazó krémek fokozzák az új rostok képződését.

Gelee royale

A méhek fején levő mirigy váladéka, ami a méhkirálynő táplálékául szolgál. Krémek alkotóanyagaként serkenti az adott terület vérellátását, valamint a sejtek megújulását.

Gyümölcssavak

Az ún. AHÁ-kat, (angolul: alpha-hydroxy-acids) citrusfélékből vagy szőlőből nyerik. Krémekben vagy maszkokban peeling-effektust (radírozó hatást) váltanak ki és serkentik a sejtképződést. Egy otthoni recept: almát, epret vagy ananászt vágjon fel, és tegye az arcára. Hagyja rajta 30 percig, majd vegye le és meleg vízzel mossa le az arcát. Eme gyümölcsök frissen facsart levével is elérhető ugyanez a hatás.

Gyógyföld

Agyagból nyert por, magas a kálcium, magnézium és kovasav ásványianyag-tartalommal. Borogatásként problémás bőrre, illetve egyes bőrbetegségek esetén igen hatásos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!