Könnyebb szülés málnával

2008. 07. 09.
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a málna, az úgynevezett pirosbogyós gyümölcsök közé tartozik a ribizlivel, szederrel együtt. Az antioxidáns hatású bioflavonoid tartalmú, C vitaminban gazdag gyümölcsök nem csupán élvezeti értékkel bírnak, hanem komoly szerepük van az egészség megőrzésében is.
A szervezetnek bonyolult antioxidáns védekezőrendszere van a szabadgyökök károsító hatásának kivédésére. Az antioxidáns vitaminok megvédik a szervezet sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodásoktól, anélkül, hogy önmaguk káros anyaggá válnának. Saját elektronjaikat adják át a szabadgyök-molekuláknak, így a romboló folyamatokat lassítják vagy meggátolják.

Szervezetünk az antioxidáns vitaminokat nem tudja előállítani, ezért külső forrásból, elsősorban a táplálékból kell fedezni a szükségletet. A zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak, a vízben oldódó vitaminok feleslegét azonban gyorsan kiürítjük. Ezért kell a vízben oldódó vitaminokat naponta az ajánlott mennyiségben fogyasztani. A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása.

A gyümölcs mellett ezeknek a növényeknek a levelét is hasznosíthatjuk gyógyászati céllal. A belőlük készült tea kiváló vese- és hólyagbántalmakra, cukorbajra, rheuma és izületi fájdalmak kezelésére, vízhajtó hatású, számos teakeverék összetevő része, remek koffeinmentes teapótló.

A málnalevél teának különleges hatást tulajdonítanak.
A népi gyógyászat szerint könnyíti a gyermekszülést, segíti a magzat egészséges fejlődését. Vetélésre hajlamosak az első harmadban ne fogyasszák, mert a málnalevél összetevőre náluk ilyenkor túlérzékenység léphet fel. A málnalevél az igazi ősi kismama-gyógynövény, a méh izomtónusának javításával hozzájárul a könnyebb, hatékonyabb szülés elősegítéséhez, Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is. A terhesség első hét hónapjában naponta egy, a szülés előtti hetekben két csészével ajánlatos fogyasztani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!