Kapcsolat van a császármetszés és az asztma között?

2008. 12. 11.
Eddig úgy tudták az orvosok, hogy nem mutatható ki a császármetszésnek semmilyen negatív következménye a gyerekek későbbi életminőségét illetően, de most lehet, hogy változik ez az álláspont. Egy svájci kutatás nyomán kiderült, hogy a császármetszéssel született gyerekek hajlamosabbak az asztmára.
Caroline Roduit, a zürichi gyermekkórház orvosa egy korábbi norvég kutatás nyomán kezdte vizsgálni van-e kapcsolat a császármetszés és az asztma között. Ugyanis már korábban is felmerült a gyanú, hogy az ilyen úton született gyerekek nagyobb eséllyel lesznek asztmásak. A mostani vizsgálat során 3000 gyerek egészségi állapotát követték figyelemmel, születésüktől nyolc éves korukig. Az összes gyereknek 12 százalékánál mutattak ki légúti megbetegedést, de ha azt nézték meg, hogy a császármetszéssel születettek között mennyien asztmásak, sokkal nagyobb számot kaptak: nyolcvan százalékot. A betegség méggyakrabban jelentkezett olyanoknál, akik császármetszéssel születtek és már a szüleiknél is kimutatható volt a betegség.

A magyarázat az összefüggésre az lehet, hogy a császármetszéssel világra hozott újszülöttek nem találkoznak olyan hamar a szülőcsatornában található mikrobákkal, mint a normális úton született kisgyerekek, így az immunrendszer születés utáni „beprogramozódása” sem zajlik ugyanúgy.
Caroline Roduit felhívja a figyelmet arra, hogy sokkal többször szülnek az anyák császármetszéssel, mint az orvosilag indokolt lenne, mert nem gondolják, hogy ezzel árthatnak gyereküknek. Szerinte figyelmeztetni kellene az anyákat erre az összefüggésre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!