Rezidensek lázadása

2011. 05. 30.
Szerző: Szimpatika
A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezéséhez csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara is. Történelmi összefogás alakult ki. A teljes orvostársadalom közös fellépésének a célja az, hogy a bérek és a munkakörülmények rendezésével megállítsák azt a drámai orvoselvándorlást, ami egyébként 2013 végére a hazai ellátórendszer spontán összeomlásához vezetne – olvasható a Magyar Rezidens Szövetség honlapján.
„Minden nap 3 magyar orvos adja fel a küzdelmet és lépi át a nyugati országhatárt. Ez a tendencia eredményezi azt, hogy 2013 végére 4000 orvos fog eltűnni Magyarországról. Beavatkozás nélkül világosan látszik: össze fog omlani az ellátórendszer. Egyrészt betegeink, másrészt a saját életünk iránt érzett felelősségünk diktálja azt, hogy a döntéshozók figyelmét az egészségügyre fordítsuk. Ne legyen illúziónk. A mi betegeink, a mi munkánk, a mi életünk. Ez a kérdés senki másnak nem lehet annyira fontos, mint nekünk, érintetteknek. Rögtön az elején szögezzük le: eddig valamennyi kormány mostohagyerekként kezelte az egészségügyet.

A kialakult helyzet az elmúlt évtizedek politikájának közös felelőssége. Minden hónapban, amikor megkapjuk a bérpapírunkat, belegázolnak az önbecsülésünkbe. Itt az ideje, hogy megharcoljunk a saját önbecsülésünkért is. Célunk, hogy olyan viszonyok létrejöttét indukáljuk, amiben tovább vállalható a munkavégzés.” (…) „Világossá akarjuk tenni azt is: nekünk is egy életünk van. Ahhoz, hogy 2012. január elsejét követően is vállalni tudjuk a munkavégzést, ahhoz gyökeres változás szükséges végbemenjen. Elvárásunk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Elvárásunk a vonatkozó jogszabályok betartása. Különös tekintettel a túlórák és az önként vállalt többletmunka elszámolására. Elvárásunk, hogy a szakma szabályai szerint gyakorolhassuk a hivatásunkat. Különös tekintettel az adminisztratív terhekre és a szakképzés minőségére. Útra készen áll az a több ezer orvos, szakdolgozó, akit az elmúlt hónapokban, években csak a változás reménye tartott itthon. Egyetlen kérdés van csupán, ami döntésre vár. Elég fontosak vagyunk-e Magyarország számára?”
Az orvosok szövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében – tették hozzá. Ennek kikényszerítésére a MOSZ azt kérte tagjaitól: "éljenek a törvény biztosította jogukkal" és csak heti negyvennyolc óra kötelező ügyeletet teljesítsenek. Emellett arra is bátorítják őket, hogy fontolják meg a rezidensek akciójában való közvetlen részvételt. A szervezet kiemelte: a kormányváltást követően egy teljes éven át vártak türelmesen, ám a "szégyenletesen alacsony bérek rendezése terén" nem történt előrelépés. Ezért megértik a fiatal orvosok "elkeseredett és utolsó akcióját", szolidaritást vállalnak velük.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!