Mit tesznek elénk az étteremben?
2011. 05. 28.
Vajon amikor étterembe megyünk, tisztában vagyunk vele, mit is eszünk valójában? Hiszen a séfek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél ínycsiklandozóbb és minél látványosabb ételkölteményeket tegyenek elénk, de törődnek-e az egészségünkkel is? Hogy mitől olyan finomak az éttermi ételek? Elsősorban két összetevőtől: a zsírtól és a sótól!
Az étteremláncok kötelesek feltüntetni különböző fogásaik kalóriatartalmát, és a legnagyobb meglepetést nem is a közismerten hizlaló ételek okozzák, hanem azok a saláták, amelyekről azt gondolnánk, biztos nem árthatnak. Az alábbiakban néhány jó tanácsot adunk arra nézve, hogyan olvassunk az étlapok sorai között.
Mindenekelőtt figyeljünk oda, ha az ételek előtt olyan jelzők szerepelnek, mint ropogós, krémes, serpenyőben sült, konfitált vagy mártással kínált.
Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, például a kolbászt, disznóhúst, kacsát, vöröst húst, ha pedig steaket rendelünk, lehetőleg T-bone steaket vagy hátszínt válasszunk.
A húsételek közül a grillezett, párolt, főtt vagy roston sült változatot rendeljük.
A hal és a tengeri ételek általában jó választások, de köretként sült krumpli helyett zöldséggel fogyasszuk.
Ha gyorsétterembe megyünk, semmi mentségünk nem lehet arra nézve, hogy nem tudjuk, mennyi kalóriát fogyasztunk, mivel ott minden esetben feltüntetik az ételek mellett ezt az adatot is.
Végül, az is hasznos lehet, ha előre eldöntjük, hogy a kihozott adagnak csak a felét esszük meg, a másik felét hazavisszük holnap ebédre, vagy kipróbáljuk, hogy csupán előételt vagy köretet rendelünk főételként.
medipress
Mindenekelőtt figyeljünk oda, ha az ételek előtt olyan jelzők szerepelnek, mint ropogós, krémes, serpenyőben sült, konfitált vagy mártással kínált.
Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, például a kolbászt, disznóhúst, kacsát, vöröst húst, ha pedig steaket rendelünk, lehetőleg T-bone steaket vagy hátszínt válasszunk.
A húsételek közül a grillezett, párolt, főtt vagy roston sült változatot rendeljük.
A hal és a tengeri ételek általában jó választások, de köretként sült krumpli helyett zöldséggel fogyasszuk.
Ha gyorsétterembe megyünk, semmi mentségünk nem lehet arra nézve, hogy nem tudjuk, mennyi kalóriát fogyasztunk, mivel ott minden esetben feltüntetik az ételek mellett ezt az adatot is.
Végül, az is hasznos lehet, ha előre eldöntjük, hogy a kihozott adagnak csak a felét esszük meg, a másik felét hazavisszük holnap ebédre, vagy kipróbáljuk, hogy csupán előételt vagy köretet rendelünk főételként.
medipress
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!