Százezerszeres a sugárzás a Fukusima erőműben

Szerző: Szimpatika
Súlyos baleseti folyamat zajlik a fukusimai reaktorban, komplikált műszaki helyzetet kell megoldaniuk a szakembereknek, rendkívüli körülmények között. A helyreállítást akadályozza a reaktor területén lévő víz, mivel emiatt nem lehet kábeleket fektetni, amivel meg lehetne oldani a reaktor villamos energiaellátásának helyreállítását
Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában elmondta, jelenleg százezerszeres a sugárzási érték a fukusimai erőmű turbina épületében, a távolabbi környezetnek a veszélyeztetettségét ezek az értékek nem befolyásolják.

Ha a továbbiakban sikerül megoldani a rendszer hűtését, nagyobb katasztrófa nem következhet be, nem lesz második Csernobil, de újabb problémák még adódhatnak. A szakemberek nagyon nehéz körülmények között, sötétben és zseblámpával dolgoznak. A reaktor területén lévő vízbe nemrégiben két munkás belelépett, emiatt súlyos béta sugársérülést kaptak. Aszódi Attila elmondta, ezt egyszerű, derékig érő gumicsizmával meg lehetett volna előzni, mivel ezt a problémát a béta sugárzás okozta, ennek pedig nagyon kicsi az áthatoló képessége. A környezetben azonban nagyon sok gamma sugárzó anyag van, amit csak úgy lehet elkerülni, ha minél kevesebb időt töltenek a helyiségben. A láncreakció rögtön a földrengés idején leállt. A gond az, hogy a fűtőelemek hőt termelnek a radiokatív bomlás miatt, ezért kell hűteni azokat, a hűtőeszközöket azonban a földrengés tönkretette. Aszódi Attila elmondta, a fűtőelemek hűtése jelenleg megoldott. Kérdés azonban, hogy hogyan lehet a helyszínt úgy biztosítani, hogy a szakemberek folyamatosan a károk helyreállításán tudjanak dolgozni. (Klubrádió)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!