Szemünk betegségei

2011. 03. 03.
Szerző: Szimpatika
A szem a látás szerve, amely a fény érzékelésére szolgál. A szem a legfontosabb érzékszervünk, a legtöbbet használjuk, felépítését és működését tekintve pedig valóságos mestermunka.
A látás egy összetett, bonyolult folyamat, amelynek során a környezetünkben található tárgyak képe létrejön agyunk látásközpontnak nevezett területén. A látás páros szerve a szem, mely mindössze 2,4 cm átmérőjű, gömb alakú, kis mérete ellenére is nagyon fontos, és fantasztikus működésű része az emberi szervezetnek. A szem az egyik legvédtelenebb érzékszervünk. Panaszai mögött sokszor komoly problémák húzódhatnak, az intő jelekre ezért nem árt odafigyelni!

Gyakori szembetegség a fénytörési hiba. A jól működő szemtől eltérően gyakori eset, hogy a szem tengelye a normálisnál hosszabb vagy rövidebb. A távollátás, amikor a beteg sem közelre, sem távolra nem lát élesen. Közellátás esetén a páciens a közel eső tárgyakat élesen, míg a távoliakat csak homályosan látja.

A fénytörési hibákat a szemüveg alkalmazása mellett sebészi beavatkozással is javítják. Lézerrel vagy hagyományos módon egészen apró bemetszést végeznek a szaruhártyán, ezáltal annak görbületi sugara és dioptriaértéke megfelelően megváltoztatható.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, ha a legsebezhetőbb érzékszervünkről van szó. A szembe kerülő gennykeltő anyagok például kötőhártya-gyulladást okozhatnak.

A szürkehályog a szemlencse betegsége. A szürke- és a zöldhályog már súlyos szembetegség. A vakság okai között a glaukóma, azaz a zöldhályog az egyik leggyakoribb betegség. A 40 életév felett a népesség 1,5%-a szenved ebben a mindkét szemet érintő betegségben.

Nevével ellentétben a zöldhályog nem valamiféle hályog, amit műtéttel "le lehet venni". Kialakulásában a magas vérnyomás, cukorbetegség és más betegségek is szerepet játszanak.
A szem a szervezet egyik legsebezhetőbb alkotóeleme. Éppen ezért a legkisebb nyugtalanító jel miatt is keressük fel a szemorvost!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!