Jónak lenni jó

Manapság, mikor számtalan helyzetben az érdektelenség uralkodik és amikor azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben az ego mindent visz, jóleső érzés, hogy a karácsonyi időszakban a mérleg képzeletbeli nyelve a helyére billen a jócselekedeteket illetően.

Karácsonyi jócselekedetek

Rengeteg a jótékonysági kezdeményezés az évnek ezen periódusában. A karitatív ételosztáson át, a tartós élelmiszer gyűjtésen keresztül, a rászoruló gyermekek ajándékozásáig széles a paletta, ami a lehetőségeket illeti. Ám joggal tehetnénk fel a kérdést, mi történik akkor, amikor elfogy a bejgli, és az ünnepi fények kialszanak egy újabb évre?

Önkéntesség, mint életforma

Az igazi önkéntesség akkor sem szűnik meg. A szívből jövő feltétel nélküli, önzetlen cselekedetek, a jól végződő emberi történetek, az összefogás egy nemes ügy érdekében, nem évszakhoz és ünnephez kötöttek.

Igen, még ebben a sokszor kaotikusnak érzett világunkban is vannak jó példák az önkéntességre vonatkozóan. Le a kalappal azok előtt, akik a karitatív tevékenységet nem ideig-óráig végzik, hanem életformaszerűen, az egész életüket végigkísérve, példát mutatva ezzel mindnyájunknak.

forrás:elements.envato.com

Miért is érdemes már fiatalon önkéntes munkát vállalni?

A vállalt önkéntesség által jobb emberré válhatunk, előnyös hatást gyakorolhat személyiségfejlődésünkre. Számos pozitív változást generálhat életünkben, ha jót cselekszünk.

Megérezhetjük, hogy milyen, amikor emberek számítanak ránk, és a felelősségvállalás tekintetében is fejlődhetünk. Barátságok kötődhetnek, hiszen a hasonló értékekkel, de különböző képességekkel és háttérrel rendelkezők egymás közelségében még inkább összekovácsolódhatnak.

forrás:elements.envato.com

Az önzetlen jótetteknek pozitív élettani hatásuk van!

Néhány érdekes kutatás eredménye szerint, azok az emberek, akik gyakran vállalnak önkéntes munkát, tovább élnek, mint azok, akik nem. Egy másik tanulmány pedig arra reflektál, hogy sokan csökkenteni tudták stressz-szintjüket a karitatív tapasztalatokon keresztül. Az önkéntesség a mentális és a fizikai egészségre is pozitívan hat.

Az önkéntességgel időnket, energiánkat és képességeinket, készségeinket adjuk olyanok számára, akiknek szükségük van rá. Érezni, hogy tettünk valami jót, anyagi kompenzáció nélkül; még a boldogság érzését is kiválthatja belőlünk. Tanulmányok szerint, az önkéntesség pszichológiai értelemben is hasznos, segíthet elkerülni, vagy enyhíteni, akár megszüntetni a depressziót.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!