A babázás fejleszti a gyerekek empatikus képességeit

2023. 10. 08.
Forrás: Sajtóközlemény
A babákkal való játék, akár egyedül, akár csoportban történik, fejleszti a gyermekek szociális feldolgozó képességét. Beleértve ebbe a körbe azokat a kisfiúkat, kislányokat is, akik az autizmushoz társuló vonásokat mutatnak – áll a Cardiffi Egyetem és a Barbie neurológusokból álló kutatócsoportja többéves, a babákkal való játék rövid és hosszú távú fejlődési hatásait feltérképező vizsgálatának legújabb eredményeit taglaló elemzésében.

A tudósok Jean Piaget svájci pszichológus kognitív fejlődési elméletének publikálása óta úgy gondolják, hogy a játék pozitív hatással van a gyerekek szociális készségeire és kreativitására, de ezt az agy szintjén eddig soha nem sikerült tudományosan is bizonyítani.

A mostani, több éven átívelő hosszú távú kutatás az első alkalom, hogy Piaget játékra vonatkozó legfontosabb elméleteit az agyi képalkotás segítségével tudományosan is alátámasztották.

elements.envato.com

Az előző két év vizsgálatai megállapították, hogy a babákkal való játék a gyermekek agyának azon részeit aktiválja, amelyek az empátiában és a szociális feldolgozási készségekben játszanak jelentős szerepet.

A harmadik évben a Dr. Sarah Gerson, a Cardiffi Egyetem Pszichológiai Karának Humán Fejlődéstudományi Központjának idegtudósa által vezetett kutatócsoport amellett, hogy visszaigazolta az előző két esztendő agyi vonatkozású eredményeit, ki is bővítette a vizsgálat hatáskörét a változatosabb paraméterekkel rendelkező résztvevők* bevonásával. Ideértve olyan 4-8 éves gyermekeket is, akiknél az autizmushoz gyakran társított tulajdonságok domináns és kevésbé domináns jelenléte volt megfigyelhető.

„Tanulmányunk kimutatja, hogy a babákkal való játék ösztönző lehet a gyermekek szociális feldolgozási folyamataira nézve, függetlenül az idegrendszeri fejlődési típusuktól. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a gyermekek hatékonyan képesek használni a babajátékot a szociális forgatókönyvek gyakorlására és a szociális készségek, például az empátia fejlesztésére, még abban az esetben is, ha az adott gyermeknél az autizmussal általában összefüggésbe hozott idegrendszeri különbségekre (neurodivergens) jellemző vonások figyelhetők meg.” – fejtette ki Dr. Sarah Gerson.

elements.envato.com

A szakember elmondta, hogy az idegtudósokból álló csapat a legmodernebb funkcionális, közeli infravörös spektroszkópiai berendezéssel vizsgálta az agyi aktivációt, miközben a gyerekek akár egyedül, akár másik személy társaságában babákkal és táblagépekkel játszottak.

A gyermekek megfigyelése során a kutatók a babákkal való játék alkalmával megnövekedett agyi aktivitást mértek a halántéklebeny felső barázdáján (pSTS, posterior superior temporal sulcus-régió) a partnerrel való játék, illetve a babákkal való önálló játék esetén egyaránt, míg ez kevésbé volt jellemző az önálló táblagépes játék mellett.

A pSTS régió nagymértékben aktív, továbbá részt vesz a szociális és érzelmi feldolgozási folyamatokban. Az eredmények azt mutatták, hogy a babajáték aktiválja a szociális információfeldolgozással, például az empátiával kapcsolatos agyi régiókat.

elements.envato.com

Ez a megfigyelés arra enged következtetni, hogy a babajáték lehetővé teheti a gyermekek számára ezeknek a képességeknek az önálló gyakorlását és használatát, akár a saját magukban való játék során is.

Az agyi aktivitás hasonló volt az autizmussal általánosan összefüggésbe hozható, dominánsabb és kevésbé domináns vonásokat mutató gyermekek között is.

 

Borítókép: elements.envato.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!