Akár egy szappan is elég lehet a szúnyogok ellen

2023. 05. 24.
Forrás: hvg.hu
Az emberek és a szúnyogok küzdelme régóta tart – folyamatosan próbálunk fellépni a bosszantó vérszívók ellen, amelyek amellett, hogy éjszaka idegesítő zümmögéssel zavarják meg az álmunkat, veszélyes, esetenként halálos kórokozókat is hordoznak. Fontos tehát annak megértése, hogy egyes emberek miért vonzzák jobban a szúnyogokat, mint mások – ezáltal ugyanis jobb szúnyogriasztókat lehet fejleszteni.

Néhány korábbi tanulmány már rávilágított arra, hogy a testünkben lévő egyes vegyi anyagok szaga hívogató lehet a belőlünk táplálkozó nőstény szúnyogok számára. Az azonban még nem állt a vizsgálatok középpontjában eddig, hogy a különféle, nem természetes szagok, melyeket nap mint nap felviszünk magunkra (például a szappané) miként befolyásolják ezt.

Ugyanis, bár a nőstény szúnyogok alapvetően vérrel táplálkoznak, de emellett a növényi nektár is rajta van az étlapjukon – és mivel a szappanok jellemzően virágok, növények kedvelt illatát utánozzák, ez a szúnyogokra is hatással lehet. Hiszen ezen illatanyagok által találják meg a növényeket, amelyekből a nektárt kinyerik.

pexels.com

A kutatók négy önkéntest vontak be a kísérletükbe. Elsőként azonosították az egyedi illatjegyeiket, majd négy különféle szappannal kellett mosakodniuk az alanyoknak. Ezt követően az alanyok által viselt ruhaanyagokra engedték az egyiptomi csípőszúnyogokat – egy alkalommal úgy is, hogy az alanyok még szappanos mosakodás nélkül viselték azokat, hogy így is lássák, melyiket tartják vonzónak a vérszívók – megállapításaikat az iScience folyóiratban publikálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy egyértelmű a különbség a szappanozás előtt és után a szúnyogok preferenciáit illetően, de nagy a szórás.

A fő megállapítás az volt, hogy a testünk szagát nagymértékben megváltoztatják a szappanok, lévén sok növényi eredetű vegyi anyagot adunk hozzá a testszagunkhoz. Hogy mennyire lesz vonzó vagy éppen taszító az ember ezután a szúnyogok számára, az függ a szappan vegyszereinek és az egyén testszagának kölcsönhatásától is.

A kutatók azt is azonosították, hogy mely vegyi anyagok vonzották vagy taszították legjobban a szúnyogokat. A távoltartásukban például a kókusz illatú vegyi anyag tűnt a leginkább hatékonynak.

unsplash.com

Rámutattak arra is, hogy a kis minta miatt az eredményekből még nem feltétlenül lehet levonni mélyebb következtetéseket – a kutatók azonban bíznak abban, hogy lesz majd módjuk egy nagyobb vizsgálat elvégzéséhez is a jövőben.

Ha ezek sikerrel járnának, hatékonyabb védekezési módszereket lehetne kidolgozni a zavaró vérszívók távol tartására. Ilyen lehetne egy számukra zavaró illatú szappan is.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!