Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel fehérjeport

2023. 03. 26.
Forrás: Marie Claire
Fehérjeport általában azért szed valaki, mert így anélkül növelheti a proteinbevitelét, hogy megfőzne vagy sütne egy rakás húst és/vagy lencsét, babot mellé. Egy kanál fehérjepor a turmixunkba vagy az ételekbe, és máris akár 25 grammal növeltük a létfontosságú tápanyag mennyiségét. Egyre többen esznek rendszeresen fehérjeport. De milyen hatással van ez a szervezetünkre?

A piackutatási adatokat elnézve kijelenthetjük, hogy fehérjeport használni ma divat. És egy darabig még biztosan így is marad.

Nem biztos, hogy rosszat tesz, ha növeljük a fehérjebevitelünket, hiszen ez a tápanyag létfontosságú a szervezetünk megfelelő működéséhez. 

Viszont ha mi is azok közé tartozunk, akik minden nap fogyasztanak fehérjeport, gondolkoztunk már azon, milyen hatással lehet a testünkre? 

unsplash.com

Mi a fehérjepor?

A fehérje a három kulcsfontosságú makrotápanyag egyike, melyre a testünknek szüksége van a megfelelő működéséhez. Számos forrása lehet a proteinnek.

Megtalálható a tejben, tojásban, húsban, tofuban és például a borsóban is, hogy néhány példát említsünk. Az élelmiszerek mellett bevihetjük a szervezetünkbe proteinporból is a szükséges fehérjét.

A fehérjepor nagyon praktikus, belekeverhetjük az ételeinkbe. Ám nem minden proteinpor egyforma.

Mutatjuk, melyek a legnépszerűbb típusok:

  • Tejsavó fehérje: ezt tejből állítják elő, tartalmaz minden létfontosságú aminosavat. Általában gyorsan emészthető és jól oldódik a folyadékokban.
  • Kazein fehérje: szintén tejből állítják elő, ám a tejsavó fehérjével ellentétben lassabban szívódik fel. Ez azért lehet hasznos, mert tovább biztosít teltségérzetet, mint a tejsavó fehérjéből előállított proteinpor. 
  • Borsófehérje: sárgaborsóból állítják elő a borsófehérjét, ez a fehérjeporok egyik vegán változata. Szintén tartalmaz minden létfontosságú aminosavat (bár a methionin tartalma alacsony). Ami még jó, hogy rostot és többféle vitamint, ásványi anyagot, köztük vasat is tartalmaz.
  • Kenderfehérje: A Cannabis sativa nevű kenderféle magjából állítják elő, és nem tartalmaz THC-t (ez a marihuána pszichoaktív hatóanyaga). Van benne viszont rost, omega-3 zsírsav, mikrotápanyagok és antioxidánsok.
  • Tojásfehérje: kivonják a tojássárgáját, dehidratálják és pasztőrözik a fehérjét, így lesz belőle fehérjepor. Ez magas minőségű, jól hasznosuló fehérjeforrás az ember szervezete számára, minden létfontosságú aminosavat tartalmaz.
  • Szójafehérje: a szójababból állítják elő a szójafehérje port. Ez nagyon népszerű, mivel vegán, teljes értékű és változatosan használható.

unsplash.com

Mi történik, ha minden nap eszünk fehérjeport?

Nem vagyunk egyedül, ha minden nap fogyasztunk proteinport. Az elfoglalt emberek, akiknek csak arra van idejük, hogy egy fehérjeporral dúsított turmixot megigyanak gyorsan, a testépítőkig, akiknek az izmok építéséhez kell a plusz fehérjebevitel, rengeteg ember használja nap mint nap a különböző fehérjeporokat. 

A fehérjeport különböző élelmiszerekből, tejből, tojásból például, a vegán változatokat borsóból, szójából állítják elő többek között

  • A fehérjepor hozzájárulhat az egészséges vérnyomáshoz: A fejlett világ országaiban az emberek közel felének magas a vérnyomása. Ez azért baj, mert jelentősen növeli a stroke és szívroham kockázatát. Egy 2019-es kutatás eredményei szerint az enyhe magas vérnyomással küzdőknél napi 30 gramm tejsavó fehérjepor használata 12 héten át csökkentette a vérnyomást.
  • Segíthet megtartani az egészséges testsúlyt:  2022-ben készült az a kutatás, melynek eredményei szerint a fehérjepor javítja a teltségérzetet, így hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához. Azt is fontos tudatosítani, hogy a fogyás nem egyetlen tényező függvénye, és nem egyetlen táplálékkiegészítőtől kell várni a csodát.
  • A fehérjepor segíti az izomtömeg növekedését:  Az izmok fejlődéséhez szükség van fehérjére. Egy 2022-es összegző tanulmány eredményei szerint a több fehérje segíti az izmok növekedését. Ehhez azonban az is kell, hogy rendszeresen eddzünk.
  • Túl sok nehézfémet vihetünk be a szervezetünkbe: 2020-ban jelent meg az kutatás, ami rámutatott, hogy a mindennapos fehérjepor használata mellett bizonyos nehézfémekből is túl sokat vihetünk be a szervezetünkbe. Egyes proteinporok ugyanis arzént, kadmiumot, higanyt és ólmot tartalmazhatnak. Ez azért baj, mert a nehézfémek nem ürülnek ki a szervezetünkből, felhalmozódnak és betegségeket okozhatnak. Károsíthatják a vesét, a pajzsmirigyet, gyengíthetik a csontokat és idegrendszeri problémákat okozhatnak.

freepik.com

Hogyan használjuk a fehérjeport?

Számos módja van a fehérjepor étrendünkbe illesztésének. Keverhetjük turmixba, zabkásába, de akár süteményekbe is süthetjük. Sokan esküsznek a proteines kávéra, így már reggel a napi megfelelő fehérjeadaggal indíthatnak.

De a krémleveseket is fehérjedúsabbá tehetjük a megfelelő mennyiségű proteinporral. 

A fehérjepornak abszolút lehet helye az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Ám fontos a megfelelő mennyiségre odafigyelnünk és jó minőségű, megbízható forrásból származó fehérjeport választanunk.

Nem ajánlott viszont a fehérjepor fogyasztása a veseproblémákkal küzdőknek. Aki allergiában szenved, jó, ha tudja, hogy a fehérjepor erősítheti vagy kiválthatja az allergiás tüneteiket.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!