Sokak számára nem tiszta, hogy mire jó a fehérjepor. Az emberek jó része tudja, hogy az izomépítésben segít, de az összkép ennél jóval összetettebb. Ezért jelen cikkben összeszedjük, kinek érdemes fehérjeport fogyasztani, és milyen fő típusok közül lehet választani. A végén pedig néhány szót ejtünk a potenciális veszélyekről is.
Az aminosavakból álló fehérjék, más néven proteinek az egyik legfontosabb makrotápanyagot jelentik. A szervezetünk jó része fehérje: az összes sejtben fontos funkciókat töltenek be, de vannak szövetek, ahol kifejezetten nagy mennyiségben fordulnak elő. Ilyen például az izomzat, de a kötőszövetekben és a csontszövetekben is rengeteg van. Egy szó mint száz: a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje.
A tapasztalat azt mutatja, hogy egy átlagos személy az egészséges, változatos táplálkozás során elegendő fehérjét tud bevinni a szervezetbe. Azonban van, amikor praktikus okokból érdemes fehérjeport fogyasztani. A fehérjepor egy olyan táplálékkiegészítő, ami természetes anyagokból kinyert fehérjékből és kis mennyiségben hozzáadott anyagból áll. Ezért nagyon könnyűvé teszi a fehérjebevitelt- és pótlást. A proteinporok fő előnye tehát a praktikum. Nagyon gyorsan és hatékonyan vihetünk be fehérjéket a szervezetbe, ráadásul afölött is kontrollunk van, hogy a bevitt proteinpor milyen aminosavakat tartalmaz!
Érdemes röviden áttekinteni a fehérjebeviteli ajánlásokat. Bár a szervezet fehérjeigénye az életkortól kezdve az egészségi állapoton át sok mindentől függ, a szakértők az aktivitási szint függvényében az alábbiakat szokták javasolni:
Érdemes kiszámolni, hogy a fenti mennyiségű fehérjét be tudjuk-e vinni normál étkezéssel. Amennyiben nem, érdemes megfontolni, hogy fehérjetartalmú táplálékkiegészítőt szedjünk.
A legtöbben tudják, hogy az izomtömeg-növeléshez ajánlott nagy mennyiségű fehérjét fogyasztani. A megfelelő megterhelés hatására ugyanis mikrosérülések keletkeznek a vázizmokban. Ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű aminosav, akkor a szervezet oly módon javítja ezeket a sérüléseket, hogy megvastagodnak az izomrostok, és így megnő az izom. (Ezt hívják szaknyelven hipertrófiának.) Ezért a fehérjepor ajánlott az edzés utáni regenerációhoz, például sportolók és testépítők számára. De ezen felül is fontos, hogy folyamatosan elegendő mennyiségű fehérje álljon testünk rendelkezésére!
A fehérjepor nagy előnye, hogy sokáig jóllakaszt. Azaz miután fogyasztod, hosszú ideig teltségérzetet okoz, így kevésbé kívánod az ételt. Ez pedig komoly előny, ha szeretnél leadni pár kilót!
A tudatosan étkezők tudják, mennyire bonyolulttá válhat a főzés, ha minden mikro- és makrotápanyagból elegendő mennyiséget akarunk bevinni. A fehérjénél is ez a helyzet. A fehérjeporból készült fehérjeturmixok segítségével hatékonyan vihetünk be elegendő fehérjét, és pontosabban is mérhetjük a bevitt adagot, mintha az alapanyagok, ételek tömege alapján számolgatnánk.
A fehérjeporok különböző típusai eltérő forrásokból származnak, így mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.
A tejsavófehérje (angolul whey protein) tejalapú, könnyen oldódik vízben, teljes aminosav-profilt kínál, és gyorsan felszívódik, így a sportolók egyik kedvenc választása. Hátránya, hogy a laktóz- és tejfehérje-érzékenységben szenvedők egy részénél emésztési problémákat okozhat.
A kazein szintén tejből készül. Lassabban szívódik fel, így remekül segíti az izmok regenerációját. Ezért ideális lefekvés előtt fogyasztani. De meg kell jegyezni, hogy a tejsavófehérjéhez hasonlóan bizonyos esetekben ugyancsak problémás lehet a laktózérzékenyek és a tejfehérje-intoleranciában szenvedők számára.
A szójafehérje növényi eredetű, teljes értékű fehérjeforrás, amely remek alternatívája a tej eredetű proteineknek. Így a szójafehérje vagy például másik két vegán fehérje, a borsófehérje és a rizsfehérje ideális választás a növényi étrendet preferálók számára. Ez utóbbi két típus előnye, hogy könnyen emészthetőek és nagyon ritkán váltanak ki allergiás reakciókat. Ezzel szemben az a hátrányuk, hogy az aminosav-összetételük nem mindig teljes. Kombinált termékekkel azonban (pl. borsó- és rizsfehérje) teljes értékű fehérjeforráshoz juthatunk!
A fentiekből látszik, hogy nincs egyértelmű győztes. A különböző típusú fehérjeporok közül olyat érdemes választani, ami legjobban megfelel az egyén igényeinek, illetve céljainak. Fontos figyelembe venni az aminosav-összetételt és a potenciális allergéneket is.
Ahogy minden más táplálékkiegészítőnél, a fehérjéknél is alaposan meg kell fontolni, hogy mik lehetnek a problémák, potenciális veszélyek. A szakirodalom alapján a fehérjeporok veszélyei az alábbiak lehetnek:
Ezért a dietetikusok azt javasolják, hogy érdemes minél több proteint természetes forrásból bevinni. A magas fehérjetartalmú ételek listája hosszú, és sokukat nem is kell elkészíteni. (Egy-egy adag görög joghurt vagy maréknyi mag például könnyű fehérjebeviteli megoldás.)
Amennyiben pedig jóval több fehérjét akarunk bevinni, fontos, hogy nagyon alaposan utánaolvassunk a kiszemelt készítménynek, és szükség esetén egyeztessünk dietetikussal vagy orvossal!
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható csont- és porcerősítőket!