A Valentin-nap eredete

2023. 02. 14.
Forrás: arioso.hu
A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja – de honnan ered ez a különleges nap? Milyen szokások élnek a különböző országokban február 14-ével kapcsolatban, és milyen ajándékoktól lesz igazán különleges a Valentin-nap?

Az angolszász országokban régebb óta kialakult Valentine’s Day ünnepe a múlt század vége felé kezdett el terjedni a világban.

Méghozzá a vallási hagyományokat háttérbe szorító, világi szerelmes-ünnepként.

Ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák kedvesüket egy szerelmes üzenettel, virággal, vagy más meglepetéssel, ajándékkal.

freepik.com

POGÁNY TERMÉKENYSÉGÜNNEP AZ ÓKORI RÓMÁBAN

A Valentin-nap gyökerei a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza. Február 15-én tartották ugyanis az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet.

Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány, különféle pogány rítusokat követően, majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin.

Kezükben kecskebőrből készült, rituális korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást.

A hiedelem szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek.

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobott egy a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak.

Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de a hagyomány szerint az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak.

Nem csoda, hogy a keresztény egyház azután rossz szemmel nézte a Luperkália szabad szeretőválasztással összekapcsolódó pogány ünnepet.

pexels.com

SZENT VALENTIN ÉS A SZERELMESEK NAPJA

Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból.

Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot.

Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”.

A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta.

Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

unsplash.com

A VERSEKTŐL A VIRÁGCSOKROKIG

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma a The British Library őrzi. Az 1700-as években divatba jöttek a Valentin-verseskötetek, az 1800-as években pedig az üdvözlőkártyák.

A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő, Samuel Pepys 1667-ben egy gyönyörű verssel lepte meg feleségét ezen a napon.

Elizabeth pedig egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is.

VALENTIN-NAP: AJÁNDÉKOK, SZOKÁSOK A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN

  • Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek, a karácsony után ez a második legforgalmasabb nap a postán. (Az internet korában persze ezek nagy része már online üdvözlőlapként indul útjára.)
  • Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval – de akár férfi ismerőseiket, munkatársaikat is. A férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt.
  • Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a “vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot.
  • Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg a másikat.
  • Peruban pedig 2011 óta munkaszüneti nap február 14-e.
  • Lengyelországban, Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én pedig minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

freepik.com

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik.

Néhány példa:

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
  • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!