A retina erei árulkodnak a szívroham kockázatáról

2022. 07. 22.
Forrás: medicalonline
Az 50 év fölöttiek körében végzett, egyénre szabott rizikószámítás lehetővé tenné az orvosok számára, hogy olyan magatartásformákat javasoljanak, amelyek csökkenthetik a kockázatot, például a dohányzásról való leszokást és a normális koleszterinszint és vérnyomás fenntartását.

A retinában lévő erek mintázatára vonatkozó információk és hagyományos klinikai tényezők egybevetésével pontosabban határozható meg, hogy kit veszélyeztet jobban a szívinfarktus, mint az eddig használt, csak demográfiai adatokat tartalmazó modellekkel.

A kutatók a UK Biobank 500 ezer emberre vonatkozó orvosi és életmódra vonatkozó adatait vizsgálták azért, hogy kiszámítsák a fraktáldimenzió nevű mérőszámot. Ezt olyan tényezőkkel kombinálták, mint az életkor, a nem, a szisztolés vérnyomás, a testtömegindex és a dohányzási státusz. Az adatbázisban szereplő olyan személyeket vizsgáltak, akik a retinaképek gyűjtése után szívrohamot kaptak.

"Felfedeztük, hogy modellünk jobban képes azonosítani az alacsony vagy magas kockázatú résztvevőket, mint az eddigi modellek, amelyek csak demográfiai adatokat tartalmaznak. Módszerünk még pontosabb volt, ha hozzáadtunk egy, a szívroham kialakulásának genetikai hajlamával kapcsolatos pontszámot" – mondta el Ana Villaplana-Velasco, az Edinburghi Egyetem Usher és Roslin Intézetének PhD-hallgatója, a kutatást bemutató szerző egy osztrák konferencián.

A szívroham átlagosan 60 éves korban következik be, a modell pedig a legjobb előrejelző teljesítményt több mint öt évvel a szívroham bekövetkezése előtt érte el.

A kutatók remélik, hogy a jövőben egy egyszerű retinavizsgálat elegendő információt nyújthat a veszélyeztetett emberek azonosításához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!