Szemvizsgálattal mérhetik fel a szívroham kockázatát

Forrás: Qubit
Az Edinburgh-i Egyetem kutatói megállapították, hogy az alapvetően demográfiai adatokkal dolgozó prevenciós modelleket csak egy egyszerű, noninvazív szemvizsgálattal kell kiegészíteni ahhoz, hogy sokkal pontosabban megjósolhassák a szívroham kockázatát.

A friss kutatási eredményeket az Európai Humángenetikai Társaság Bécsben megrendezett konferenciáján mutatták be, ahol a skót egyetem munkatársai azt is részletezték, hogyan használták fel a félmillió brit egészségügyi információit tartalmazó UK Biobank adatait arra, hogy kiszámítsák a fraktáldimenziónak nevezett mértéket. Ezt összevetették az életkorra, nemre, vérnyomásra, testtömegindexre és dohányzásra vonatkozó adatokkal, és olyan embereket vizsgáltak az adatbázisból, akiknek szívrohama volt és retinakép is rendelkezésre állt tőlük.

Fotó: Ksenia Chernaya/pexels

„Meglepő módon arra jutottunk, hogy a modellünk jobban képes volt besorolni az alacsony vagy magas szívroham-kockázati csoportba a UK Biobank alanyait, mint a csak demográfiai adatokkal dolgozó modellek. A modellünk még tovább fejlődött, amikor hozzáadtunk egy, a szívroham kialakulásának genetikai hajlamával kapcsolatos pontszámot” – idézi a Guardian a kutatási eredményeket bemutató Ana Villaplana-Velascót, az Edinburgh-i Egyetem PhD-hallgatóját.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!