Epe fájdalom: mit üzennek a különböző tünetek?

Az epe fájdalom mögött többféle probléma állhat. Sokszor az epegörcs váltja ki a tüneteket, az epegörcsök többsége mögött pedig az epekövesség áll. Súlyosabb esetekben be is gyulladhat az epehólyag, amely lázzal is járhat. Mit jelentenek a különböző tünetek?

Mi az az epe?

Az epe a máj (és részben az epecsatorna) által termelt folyadék, amely a táplálék, elsősorban a zsírok emésztéséhez és a vízben nem jól oldódó anyagok kiválasztásához nélkülözhetetlen.

Többek között vízből, koleszterinből, az epesavak sóiból, illetve bilirubinból áll, és a hasüreg jobb oldalán, a máj alatt található epehólyagban tárolódik. Az epehólyagból az emésztés során ürül a hasnyálmiriggyel közös vezetéken.

Az epepangás és tünetei

Amennyiben az epe nem képes megfelelően ürülni, epepangás alakulhat ki. Az epepangást többféle ok kiválthatja: többek között különféle emésztőrendszeri megbetegedések (májbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás), bizonyos gyógyszerek szedése, epekövesség, vírusfertőzések és autoimmun betegségek.

Az epepangás tünetei:

  • sárgaság a bőrön és a szemfehérjén
  • sötét vizelet
  • világos színű széklet
  • hasfájás
  • hányinger, hányás
  • nagyfokú fáradtság
  • erős viszketés

Az epepangást mindenképpen fontos időben diagnosztizálni és kezelni az okokat!

Az epe fájdalom tünetei és az epekő tünetei

Az epekövesség súlyosabb esetei görcsös fájdalomhoz, más néven epegörcshöz vezetnek.

Hol fáj az epe az epegörcs során? Mik a további tünetek?

Az epegörcs a hasüreg jobb oldalán, a jobb bordaív alatt jelentkező erős, görcsös fájdalom. Az epe fájdalom helye tehát elsősorban itt keresendő. Az epegörcs zsíros ételek fogyasztása után szokott bekövetkezni, és a fájdalom általában ismétlődik, illetve sok esetben a jobb vállba, illetve a jobb lapockába sugárzik.

A görcsös fájdalomhoz gyakran társul émelygés, hányinger, és hányás. Előfordulhat puffadás, savas böfögés, verejtékezés és teltségérzet is. Amennyiben láz is jelentkezik, akkor valószínűleg már epehólyag-gyulladás is kialakult.

Epegörcsöt leggyakrabban az epekövek okozhatnak. A fájdalom oka, hogy az epe összehúzódása során a nagyméretű kövek elmozdulnak, ezért részlegesen vagy teljesen elzárhatják azokat a vezetékeket, amelyeken át az epe a vékonybélbe ürül.

Ritkábban kialakulhat a görcs epekövesség nélkül is, abban az esetben, ha az epehólyag működése nem megfelelő. Ilyenkor az epe összehúzódása nem elégséges, ezért az epe nem ürül kellőképpen.

Mivel az ételek az epehólyagot összehúzódásra ingerlik, bizonyos, főleg nehéz és zsíros ételek fogyasztása után könnyen jelentkezhet görcs.

Epekő tünetei felnőtt férfinál. (Forrás: freepik.com)

Az epekövesség hajlamosító tényezői

Az epekő a magyar lakosság mintegy 15%-ánál előfordul. Az ultrahanggal diagnosztizált esetek háromnegyede tünetmentes, csak 25%-uknál jelentkeznek a tipikus tünetek. Az epekövesség gyakoribb idősebb korban, illetve a nők körében. 

Az epekő kialakulásának okai nem tisztázottak, de hajlamosító tényező a magas koleszterinszint, az elhízás, a túl sok étel fogyasztása, a cukorbetegség, a májbetegség, az epehólyag gyulladása, és a genetikai hajlam is befolyásoló tényező.

A gyors fogyás, illetve a várandósság is megnövelheti az epekövesség kockázatát.

Az epehólyag-gyulladás

Amennyiben az epe ürülése gátolt, az epehólyag falának feszülése és az epefalból felszabaduló leticin gyulladást is kiválthat. A bélbaktériumok általi bakteriális felülfertőződés szintén gyakori, ilyenkor sokszor már lázas is lesz a beteg.

Az epe fájdalom, epekő és epehólyag-gyulladás kezelése

Az epegörcsöt tünetileg kezelhetjük borogatással és masszázzsal, bár ezek nem mindig elegendőek. Az epe fájdalom csillapítása során sok esetben fájdalomcsillapító és görcsoldó használatára is szükség van.

Emellett fontos, hogy csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását.

Ezzel együtt fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz menjünk. A laborvizsgálatok illetve hasi ultrahang segítségével az orvos meggyőződhet róla, hogy mi okozza a tüneteket. Amennyiben valamely háttérprobléma, például gyógyszer szedése okozza az epe fájdalmat, azt kell kezelni.

A legtöbbször azonban az epekő jelenti a probléma forrását. Az epekövesség kezelése során általában az epehólyag eltávolító műtét lesz a megoldás. Mivel az epehólyag csak tárolja az epét, a műtét nem okoz funkciókiesést.

A műtétet legtöbbször laparoszkóppal végzik.

Az epehólyag-gyulladásnál szintén az epehólyag eltávolítása javasolt, amennyiben ez a tünetek jelentkezésétől számított 48 órán belül lehetséges.

Két napon túl után meg kell várni a gyulladás lelohadását, mert a gyulladt szövetek sérülékenyebbek, így a műtét ellenjavallt. A gyulladás kezelése ezekben a hetekben gyógyszerekkel, illetve diétával történik.

Ha nem (csak) az epehólyagban, hanem az epeutakban is van kő, akkor azt is el kell távolítani laparoszkóp segítségével.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható fájdalomcsillapítókat!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!