A mandulagyulladás típusai, tünetei és kezelése

A mandulagyulladás a torokban és az orrgaratban elhelyezkedő mandulák gyulladásos megbetegedése. Általában felső légúti megbetegedésekhez kapcsolódik, így sokszor kora tavasszal, illetve télen fordul elő. Elsősorban gyermekeket és fiatal felnőtteket érintő probléma, léteznek gyors belobbanással járó akut, illetve krónikus formái is.

Mi az a mandulagyulladás?

A mandulák páros immunszervek, amelyek a különféle kórokozók elleni védelemben játszanak szerepet. A szájüreg környékén elhelyezkedő Waldayer-gyűrűt az alábbi mandulák alkotják:

  • Orrmandula (garatmandula),
  • Szájpadmandulák (torokmandula),
  • Nyelvgyöki mandula,
  • Fülkürti mandulák.

Az orrmandula (garatmandula) nagyjából tízéves életkorig elsorvad, így csak gyermekkorban tud begyulladni.

A mandulagyulladás során a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók miatt begyulladnak a mandulák. Általában az orr-, illetve a garatmandula begyulladása jár tipikus tünetekkel, de természetesen a többi mandula is érintett lehet.

A mandulagyulladás kialakulásához, illetve krónikussá válásához hozzájárul a gyenge immunrendszer, bizonyos alapbetegségek megléte, illetve a rossz higiénés körülmények is.

A mandulagyulladás típusai

Megkülönböztetünk heveny (akut) és krónikus mandulagyulladást. Az akut mandulagyulladás hirtelen, egy fertőzés hatására alakul ki. A krónikus mandulagyulladás esetén ezzel szemben fokozatosan duzzad meg a mandula, illetve időről időre visszatér a betegség, amely komoly szövődményeket okozhat.

Az akut mandulagyulladást felnőtteknél szinte kizárólag (kb. 90%-ban) felső légúti vírusok okozzák. A ritkább bakteriális eredetű akut mandulagyulladást nevezzük tüszős mandulagyulladásnak. A tüszős mandulagyulladás (gennyes mandulagyulladás) mögött a leggyakrabban a Streptococcus pyogenes baktérium áll.

A mandulagyulladás tünetei

Az orrmandula gyulladás során nehezítetté válik az orrlégzés, ezért a beteg szájon át lélegzik, éjszaka pedig gyakran horkol. Jellemző még a nehézkes beszéd, a hallásproblémák, az orr váladékozása, a lepedékes nyelv, illetve a rossz szájszag. A nyirokcsomók duzzanata, illetve a fülbe sugárzó fájdalom is tipikus.

A torokmandulák begyulladása esetén látható, hogy a mandulák duzzadtak, vérbőek. A szájpadon apró bevérzések jelenhetnek meg. Jellemző még a torokfájdalom, a nyelési nehézség, a hang megváltozása, illetve a megduzzadt nyaki nyirokcsomók. Lázzal is járhat.

Fontos megemlíteni, hogy kisgyermekeknél hányás, hasfájás is előfordulhat tünetként.

A mandulagyulladás kezelése sállal kiegészíthető. (Forrás: freepik.com)

A tüszős mandulagyulladás tünetei

  • Érdemes külön is kiemelni a tüszős mandulagyulladás tüneteit:
  • Néhány napos lappangás után erős láz és torokfájás jelenik meg. A fájdalom megnehezíti a beszédet, és kisugározhat a fülbe.
  • A láz antibiotikum szedése esetén egy-két napon belül lelohad, ellenkező esetben akár négy-öt napig is eltarthat.
  • Apró, sárgásfehér pöttyök, gennycsapok jelennek meg a mandulán (gennyes mandulagyulladás). Ezek megnőhetnek, végül akár az egész mandulát beboríthatják lepedékkel.
  • A mandulát megnyomva genny jelenik meg.
  • A nyelv szintén lepedékessé válhat, majd a lepedék leválásával kialakulhat az úgynevezett málnanyelv.
  • Tipikus a nyaki nyirokcsomók megduzzadása.

A mandulagyulladás kezelése

A vírusos eredetű mandulagyulladás általában magától meggyógyul. Tüneti kezelése gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, illetve fertőtlenítő szerekkel lehetséges.

A bakteriális mandulagyulladás veszélyesebb, mert súlyos szövődményekkel járhat (garattályog, reumás láz, szepszis). Ezért antibiotikumos kezelés javasolt.

Erre általában penicillin-származékokat alkalmaznak, de széles spektrumú készítmények használata is indokolt lehet. Fontos, hogy az antibiotikumot az orvos ajánlása szerint szedjük, és ne hagyjuk abba a tünetek enyhülésével!

Gyakori kérdések

Lehetséges a mandulagyulladás kezelése házilag?

A vírusos eredetű mandulagyulladás tüneteit házilag is lehet kezelni. A tüszős mandulagyulladás kezeléséhez viszont antibiotikumos kezelésre van szükség.

A tüszős mandulagyulladás meddig fertőz?

A tüszős mandulagyulladás a lappangási időszak utolsó 1-2 napjában már fertőző, és általában a tünetek fennállásáig az marad. Ilyenkor ügyelni kell a megfelelő higiéniai intézkedések betartására.

Mikor szükséges a mandula eltávolítása?

A krónikus mandulagyulladás során a mandula folyamatosan begyullad, ami károsodáshoz, hegesedéshez vezethet. Emellett a krónikus gyulladás szövődményei károsíthatják a veséket, az ízületeket, de akár a szívet is.

Ezért ha évi minimum ötször tüszősen begyullad a mandula, a fül-orr-gégész szakorvos megfontolja az eltávolítását. De ugyanez igaz a garattályogra és a gócpozitív mandulákra: ezekben az esetekben is szükség van a mandula eltávolítására.

Szeretném megtekinteni a Szimpatika torokfájás elleni készítményeit!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!