A máj megnagyobbodásának tünetei

Forrás: hepatologiaikozpont.hu
A hepatomegalia kifejezés májmegnagyobbodást jelent, és számos betegség, állapot vezethet a kialakulásáig, az autoimmun betegségtől az alkoholbetegségig. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a májmegnagyobbodás tüneteire és a pontos diagnózisra épülő kezelés jelentőségére világított rá.

Milyen tünetei vannak a hepatomegaliának?

Ahhoz, hogy érthető legyen, miért jelent problémát a hepatomegalia, fontos tudni, mért olyan fontos a máj szerepe a szervezet szempontjából. A máj az a szerv ugyanis, amely többek közt segít megtisztítani a vért a káros kemikáliáktól, és amely az epe nevű folyadékot termeli – ami lebontja a táplálékból származó zsírokat. A máj továbbá glükóz formájában tárolja a cukrot, amely képes gyors energiával ellátni a szervezetet. A máj a szervezet lényegében valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz bizonyos mértékig, így a májat érintő betegségek, állapotok (így a májmegnagyobbodás is) kihatnak az egész szervezet működésére. Vagyis a felismerés, a diagnózis és a kezelés elengedhetetlen.
A hepatomegalia általában valamilyen állapot következménye, így az első feladat, hogy bizonyos tünetek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Milyen tünetek utalhatnak májmegnagyobbodásra?

  • Kimerültség, gyengeség,
  • sárgaság a bőrön vagy a szemben,
  • hányás,
  • fogyás.

Dr. Németh Alíz ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az esetek nagy részében nincsenek ilyen feltűnő tünetek, esetleg „csak” a teltségérzet és hasi diszkomfort érzet utal arra, hogy valami nincs rendben.

Ilyen okok vezethetnek májmegnagyobbodáshoz

  • Májgyulladás vagy zsírmáj

Ezek az állapotok több ok miatt kialakulhatnak, mint például elhízás, fertőzések (mint hepatitis B vagy hepatitis C), gyógyszer- és alkoholfüggőség, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas koleszterin- és vércukorszint, hasi elhízás együttese), genetikai okok.

  • Ciszták, tumorok
  • Vérkeringést érintő problémák

Ez következménye lehet például szívelégtelenségnek, a máj vénáját érintő trombózisnak, vagy a máj kis ereit érintő elzáródásnak.

A hepatomegalia diagnosztizálása az első lépés

Az első fontos lépés, hogy akinek tünetei vannak, vagy olyan alapbetegsége, életmódja, ami miatt fennáll a májmegnagyobbodás lehetősége, mindenképpen vizsgáltassa ki magát – hangsúlyozza dr. Németh Alíz hepatológus, gasztroenterológus. – A fizikális vizsgálatból, a laborleletekből, a hasi ultrahang eredményéből és szükség esetén más képalkotó eljárások eredményeiből meg lehet állapítani a diagnózist. Ha szükséges, a zsírmáj pontos felmérése is megtörténhet, a fájdalmatlan májszerkezeti vizsgálat segítségével. Bizonyos esetekben szükség lehet májbiopsziára is. A diagnózis alapján rendelhetjük el a kezelést, bár az alkoholról való lemondás, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és esetleg a testsúlycsökkentés a májmegnagyobbodás esetén mindenképpen fontos. Optimális esetben ezeket a célokat dietetikus, mozgásterapeuta segítségével érdemes elérni. Ha pedig betegség okozza a májmegnagyobbodást, természetesen azt kell kezelni, hogy a máj működése is javulhasson.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!