Nem veszik komolyan a nők a csendes gyilkost

2010. 12. 02.
Szerző: S.T.
Az ötvenedik életévüket betöltő brit nők közül csupán minden tizedik veszi komolyan a szívinfarktus kockázatát - tette közzé a Brit Háziorvosok Szövetsége.
A középkorú hölgyek 25 százalékát veszélyezteti közvetlenül a szívinfarktus. Az ebbe a csoportba tartozók nagy része azonban nincs tisztában a fenyegetettséggel. Ugyanis a széles körben elterjedt hiedelem az, hogy ez a probléma főként a 40-50 év közötti férfiak körében fordul elő, a nők kvázi védettséget élveznek.

Igaz, hogy a gyengébb nemnél jóval alacsonyabb ez az arány, ám Britanniában még így is mintegy 40 ezer nőt öl meg minden évben a csendes gyilkos.

A számok csökkentése érdekében mind az orvosoknak, mind a veszélyeztetett csoportnak nagyobb figyelmet kéne szentelniük a betegségre. A kardiológusok szerint a szimptómák időben való felfedezésével hamar el lehet csípni a kialakuló infarktust. Erre azonban azoknak van nagyobb esélyük, akik rendszeresen felkeresik háziorvosukat.

Fontos lenne, hogy a háziorvosok is felhívják a figyelmet a problémára, ugyanis csupán a betegek 10 százaléka érzi úgy, hogy informálódnia kéne rizikófaktorokról és a szívinfarktusról magáról.

Egy, a napokban végzett felmérés szerint a nők mindössze fele tárcsázná a mentőket, ha az infarktus egyértelmű szimptómáit, a bal kar zsibbadását, nehéz légzést, izzadást és szédülést észlelne magán. Tizenegy százalékuk úgy nyilatkozott, hogy rosszullét esetén ledőlne egy kicsit pihenni, hét százalékuk pedig figyelmen kívül hagyná a jeleket, és a normális ütemben folytatná a napját.

„Az eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy súlyos hiányosságok vannak abban, ahogy a nők vélekednek a szívük egészségének megőrzéséről -mondta dr. Mike Knapton háziorvos. - Ez valószínűleg azért van, mert az a mítosz terjedt el, hogy az infarktus csak a középkorú férfiak problémája, a nőket nem fenyegeti."

A Brit Háziorvosok Szövetsége elindított egy figyelemfelkeltő kampányt, ahol szívinfarktuson átesett nők számolnak be a tapasztalataikról. Ettől a sokkoló kampánytól remélik, hogy többen keresik majd fel orvosukat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!