Megszűnhet a világ legrettegettebb betegsége?

2010. 12. 01.
Szerző: Szimpatika/MTI
Jelenleg 33 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon.
HIV-fertőzés mentes generáció születhet akár öt éven belül, ha sikerül világszerte biztosítani a HIV-megelőzéshez és kezeléséhez való hozzáférést - állították kedden az ENSZ illetékesei. Az UNICEF jelentése szerint nők és gyermekek milliói - különösen a szegény országokban - a nemük, társadalmi, gazdasági helyzetük, esetleg lakóhelyük vagy műveltségük miatt egyszerűen kiesnek a HIV (emberi immunhiány vírus) fertőzést megelőző, kezelő szolgáltatásokból.

A legfrissebb ENSZ-adatok szerint 2009-ben 370 ezer gyermek született HIV-fertőzéssel, a többségük az AIDS-szempontból a legsúlyosabb helyzetben lévő Afrikában.

Az AIDS ma is világszerte a vezető halálokok között szerepel a szülőképes korú nők körében. Afrika Szaharától délre fekvő térségében a gyermekágyi halálozások kilenc százaléka köthető a HIV-hez és az ebből fakadó AIDS-betegséghez - közölte a jelentés. Tavaly a HIV-fertőzött terhes nők 53 százaléka jutott hozzá olyan gyógyszerhez, amely megakadályozza, hogy a magzatra is átterjedjen a fertőzés. Ez az arány 2008-ban 45 százalékos volt.

A friss statisztika alapján világszerte 33,3 millió ember volt HIV-fertőzött 2009-ben, közülük 22,5 millió Afrika Szaharától délre eső országaiban élt. Az UNICEF szerint a megelőző gyógyszerekhez való hozzájutásban legnagyobb előreugrás Afrika keleti és déli részén következett be: a két évvel ezelőtti 58 százalékról 2009-re 68 százalékos lett az ellátottság.

Mint Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója elmondta: immár "szilárd bizonyíték van arra, hogy elkerülhető a fertőzés átterjedése az anyáról a gyermekére". Ehhez azonban - emelte ki - elsősorban a nők és anyák körében sokkal hatékonyabbnak kellene lennie a megelőzésnek.

Michale Sidibe, az UNAIDS igazgatója az AIDS december 1-jei világnapja alkalmából kijelentette: "Semmi sem tölt el nagyobb reménnyel, mint az a tudat, hogy még a mi életünkben születhet egy AIDS-mentes generáció".


Hazánk az enyhén-közepesen fertőzött országok közé tartozik, az elmúlt 25 év alatt 1877 HIV fertőzést diagnosztizáltak, közülük 1200 diagnosztizált és körülbelül ugyanennyi nem diagnosztizál HIV fertőzött él. Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ez összefügghet a járvány erősbödésével, illetve a kiterjedtebb HIV szűrővizsgálatokkal.

Forrás: vg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!