Szexszel gyógyított betegség

2010. 11. 09.
Szerző: Z.Zs.
A magyarok 6 százaléka szenved a krónikus depressziótól, de orvoshoz csak kevesen fordulnak.
A depressziót évezredek óta ismerik és próbálják megmagyarázni az orvosok. Hol így, hol úgy.

Hippocrates a depressziót a fekete epe egy túltengésének tulajdonította. Elmélete szerint az emberi test négyféle nedvből tevődik össze: a vérből (sanguis), a sárga epéből (chole), a fekete epéből (melaina chole) és a nyálkából (phlegma). Attól függően, hogy a személyiség felépítésében a négy nedv közül melyik a domináns, négyféle - szangvinikus, melankolikus, kolerikus és flegmatikus - vérmérsékleti típust írt le.

Ha valamely trauma hatására a a fekete epe egyensúlya felborult, az melankóliát, vagyis depressziót okozott.

Platon korában ismerték fel, hogy a gyermekkor és a családi környezet hat a lélekre, és betegségeket tud okozni. A depresszió okát azonban még mindig nem sejtették. A betegségben szenvedők gyakran mondták azt, hogy meggondolatlannak érzik magukat, így kezelésként ólomsisakot adtak rájuk. A sisak súlyától azt várták, hogy körültekintővé válnak.

Azt már nagyon korán észrevették, hogy a depresszió hatással van a szexuális életre. A görög orvos-író Philagrius úgy vélte, hogy a mézes gyömbér segíthet a depresszión, azáltal, hogy alvás közben csökkentette a spermiumok számát. Ez azonban a nőknek kevés vigaszt nyújtott.

Más vizsgálatok szerint a depressziós emberek túl ritka nemi életet élnek, így egyszerűen a hálószobába zavarták az ebben szenvedőket.

Szent Augusztin teológus szerint Isten sújtotta  ezzel a betegséggel azokat akik vétkeztek. A legmélyebb depressziót a démonoknak tulajdonították. A sötét korban egyeseket elüldöztek, másokat megbírságoltak, vagy börtönbe vetettek.

A reneszánsz alatt a depressziót nem betegségként, hanem hangulatként definiálták. Az emberek elkezdték művészi ihlet előfutárjának tekinteni. Számos ma is létező képen ismerhetők fel a melankólia jegyei.

Később a betegség a gazdagok státusz szimbóluma lett. Az európai arisztokrácia történetében volt egy időszak, amikor úgy vélték, hogy a depressziós ember mélyebben érti meg a világot, és magasabb intelligenciával rendelkezik. Brit utazók úgy tértek vissza hazájukba, hogy „elkapták" a betegséget,ez meglehetősen divatos volt a korban.

Ahogy a tudományos gondolkodás került előtérbe, a vallás és isten mint magyarázat háttérbe kezdett szorulni. A 17. és 18. század folyamán az okok és az ésszerűség került előtérbe.

Az embereket nem szállták meg többé a démonok. A felelősség az egyénre került, mindenki önmaga felelt a szellemi egészségéért. A kínzások mint gyógymódok szerepeltek a palettán, a testi kényelmetlenség segített abban, hogy a megtévesztő gondolatokat megszüntessék. Nem meglepő módon sok ember „gyógyult meg", hogy elkerülje a tortúrákat.

A szellemi egészség-menedékek, amik népszerűségben emelkedtek ebben a korszakban, arra koncentráltak kevésbé, hogy strapás pácienseken kezeljenek elmebajt és többet a beilleszkedni képtelen emberszemélyiségeikért és visszautasításukért hogy alkalmazkodjanak a modern társadalom szabályaihoz.
Ezek a páciensek kegyetlenségekkel, mint például a józansággal, néztek szembe, bebörtönzés, erőltetett hányó, dobogások, bloodletting, és másik kínzások és nyilvános megalázások.

Az 1800-as évek közepén a depressziót gyakran nevezték neuriasténiának, és a legnépszerűbb a hisztéria volt. Ezt a szót sok mindenre rá lehetett húzni, a melankóliától a szexuális zavarokig. Ebben az időszakban az egyik kezelési mód az volt, hogy az orvosok kézzel kielégítették a pácienseket, abban bízva, hogy ezáltal a hisztéria megszüntethető.

A húszas években a depressziót elismerték, de olyan elmebetegségek tartották, ami az embereket kizárja a munkából. Ezek az emberek ellenszegültek az amerikai álomnak, nem voltak képesek vásárolni, behódolni a jóléti társadalomnak. Így a társadalom másodrangú polgároknak tekintette őket.

Manapság a betegek fele kap kezelést. A stigma máig ott lebeg az emberek feje felett, ami sok esetben akadályozza a gyógyulást. A betegek nem tehetnek róla, hogy betegek, ugyanúgy mintha fizikai panaszoktól szenvednének. Ennek ellenére kevesen merik felvállalni, hogy gyógyszeres kezelést kapnak, mert félnek a megbélyegzéstől.

Magyarországon 2009 őszén – a Központi Statisztikai Hivatal irányításával– került sor az első, nemzetközileg standardizált Európai lakossági egészségfelmérésre (ELEF). E szerint Krónikus depresszióról panaszkodik a megkérdezettek 6%-a, egyéb mentális betegség több mint 3%-ban fordul elő.

Ugyanennyi az említett betegségek miatt gyógyszeres kezelésben részesülők aránya is, ez összesen megközelíti a 10%-ot, ami figyelmeztet arra, hogy a mentális zavarok is a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. Figyelemre méltó ezen kívül, hogy 6% körüli a rendszeresen altatót szedők aránya, ami feszültségre, nyugtalanságra, szorongásra és stresszre utal. A megkérdezettek 20%-a jelezte, hogy sokat idegeskedik és gyakran érzi magát kimerültnek, folytonos fáradtságra pedig egyharmaduk panaszkodott.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!