Az antidepresszánsok hatásai

2010. 10. 20.
Szerző: Z.Zs.
Amikor valaki depresszióval küzd, az orvosok egy része antidepresszánst ír fel, amely sokaknak segített már, hogy állapotukban javulás álljon be. De milyen hatásaik lehetnek még ezeknek a szereknek?
Megbolondult rákok

Egyes antidepresszánsokat rákokon is teszteltek. A vízbe rakott gyógyszer hatására a rákok megőrültek. A szerotonin szint növekedésének hatására a rákok kimerészkedtek a sötét helyekről, és a fény felé úsztak. Itt pedig könnyen a ragadozók áldozatai lettek. Igaz boldogan.

Ár és hatásosság

A gyógyszerek hatásossága hasonló. Az áruk azonban nagyon is különbözik. Egy havi duloxetine hatóanyagú gyógyszer ára 9980 Ft, míg a fluoxetine hatóanyagú gyógyszeré mindössze 2660 Ft. (Magyarországon ezeket a gyógyszereket a TB támogatja)

Szexuális hatások

A depresszióra ható gyógyszerek egy egy csoportja a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló mechanizmus révén hat. Ezekről a szerekről lehet tudni, hogy befolyásolják a libidót. Az viszont kevésbé ismert, hogy ezek a gyógyszerek akár a késleltetett ejakulációért is felelősek lehetnek. Egy 2006-os kutatás szerint a dapoxetine hatóanyagú gyógyszerek bevételét követően az ejakulációs idő több mint 50 százalékkal nőtt. Bár ennek van aki örül.

Még egy kis szex

Alacsony libidó, merevedési rendellenességek, csökkent nemi érzékenység, és az orgazmus elérésének nehézségéről számoltak be szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókat szedő emberek. Az orvosok szerint, amint abbahagyják a gyógyszer szedést, ezek a problémák maguktól megszűnnek, de a páciensek egy része azt tapasztalja, hogy folytatódnak a szexuális problémák a gyógyszerszedés befejezése után is.

Meggyengült spermiumok

Egy 2009-es tanulmány szerint azok a 35 egészséges páciensek, akik legalább 4 héten át szedtek szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót sérültek a spermiumjaik. 40 százalékuknál találtak olyan spermiumokat, melyekben a DNS sérült volt. Szerencsére a gyógyszer abbahagyása után egy hónappal a spermiumoknak már semmi bajuk nem volt, de érdemes azoknak odafigyelni erre, akik ebben az időszakban terveznek gyermeket.

Csontsűrűség

Egyes kutatók szerint a hosszú ideig szedett antidepresszánsok alacsonyabb csontsűrűséget eredményeztek az idősebb páciensek körében. Mások nem látnak összefüggést a kettő között, de azoknak sűrűbb csontsűrűség vizsgálatot javasolnak, akik a rizikócsoportba tartoznak.

Késleltetett hatásos

Egyes gyógyszerek hatása hosszabb idő alatt jelentkezik. Ezért nem kell azt gondolni, hogy nem jó szert adott az orvos, mert bizonyos esetekben akár 8 hét is eltelhet, mire a gyógyszer olyan szintet ér el a szervezetben, hogy javítson a levertségen és a szorongáson.

Gyógyszer az állatoknak is

Az USA-ban 15 millió dollárt költenek évente a háziállatok lelkiállapotának a javítására. A Lilly gyógyszergyár 2007-ben speciálisan kutyák és macskák számára készült rágható antidepresszánst dobott a piacra, hogy csökkentse az állatok szeparációs szorongását. És akkor még nem esett szó az állatkerti állatokról, akik szintén gyógyszereket kapnak, hogy csökkentsék az agressziójukat.

Hogyan lehet kezelni a hangulati zavarokat? Olvassa el itt.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!