Az élővilág megmentéséért küzd az Állatkert

Forrás: MTI
A Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott az Európai Bizottság által életre hívott, Együtt a biológiai sokféleségért! elnevezésű kezdeményezéshez.

A nemzetközi koalíció, amelynek jelenleg hozzávetőleg háromszáz nemzeti park, kutatóintézet, egyetem, múzeum, állatkert, akvárium és botanikus kert a tagja, azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségének védelmére. A koalícióban 51 ország vesz részt szerte a világból.

Magyarországról a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együtt eddig hat intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem és a Nemzeti Botanikus Kert. A csatlakozó országok részvételével 2021 októberében konferenciát rendeznek Kínában, ahol kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) intézményi tagjaként – jelentős szerepet játszik az élővilág sokféleségének bemutatásában és megismertetésében, illetve természetvédelmi tevékenységén keresztül e sokféleség védelmében is.

A városligeti intézményben Lendl Adolf egykori igazgató már száz évvel ezelőtt célként fogalmazta meg az élővilág sokféleségének bemutatását. Ennek nyomán az Állatkert – sok társintézményétől eltérően – nemcsak emlősökkel, madarakkal és egyes hüllőkkel foglalkozik, hanem rajtuk kívül többféle kétéltűt, halat és gerinctelent is bemutat.

A magyarországi állatkertek közül Budapesten látható a legtöbbféle állatfaj, illetve állatcsoport, a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A kert növénykert is, így az állatvilág mellett a növényvilág sokszínűségét is érzékelteti a látogatókkal.

Az Állatkert kiterjedt természetvédelmi tevékenységével hozzájárul a sokféleség megőrzéséhez is. Az intézmény – nemzetközi állatkerti tenyészprogramok résztvevőjeként – számos fenyegetett állatfaj természetvédelmi célú szaporításában vesz részt, az óriásvidráktól kezdve a szumátrai orangutánokon át egészen a tarvarjakig. Emellett számos faj, például a rákosi vipera vagy a fakókeselyű esetében fontos munkát végez az állatok természetes élőhelyén zajló in situ védelmi programokban. Az intézmény a természetvédelmi egyezmények betartatásában mentőközpontként segíti a hatóságok munkáját, és kiterjedt vadállatmentő tevékenységet is folytat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!