Mikroműanyagok mérgezik a vízimadarakat

Szakértők egy csoportja elsőként talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a folyókba bekerülő műanyag az élőlényekben is megjelenik a táplálékláncban – számol be a BBC.

A kutatók régóta tudják, hogy az 5 milliméteresnél kisebb darabkák, az úgynevezett mikroműanyagok nagy arányban vannak jelen a vizekben.

A Cardiffi Egyetem csapata vízirigókat vizsgált; ezek az állatok a vízben gázolva vagy elmerülve keresik a rovarokat. Steve Ormerod, az egyetem munkatársa szerint a madarak naponta több száz apró műanyagot nyelnek le.
„Ezzel az anyaggal etetik fiókáikat is” – tette hozzá. Korábbi elemzések már felfedték, hogy a dél-walesi folyók rovarjainak felében vannak jelen a mikroműanyagok.

Mivel a műanyag ekkora arányban található meg a rovarokban, elkerülhetetlen, hogy az azokra vadászó halakban, madarakban és egyéb állatokban ne halmozódjon fel. A mostani tanulmány az első, amely egyértelmű bizonyítékot talált erre a folyamatra.

A kutatók 15 helyszínen vizsgálták a vízirigók ürülékeit és nyálmintáit, a 166 minta közel felében mutatták ki a mikroműanyagokat. A szakértők szerint a koncentráció jelentősen nőtt a városi környezetben is, a legtöbb mikroanyag pedig építőanyagokból és ruhákból származott. A becslések alapján a madarak napi 200 mikroműanyagot vehetnek magukhoz a rovarok révén.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!