Ólom oldódhat ki a régi edényekből

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Talán nem mindenki előtt ismeretes, hogy az erdélyi mázas cserépedények festékanyagának nem elhanyagolható az ólomtartalma.

Ezzel még önmagában nem is volna baj. Ha a korondi edényünkben szárazvirágot tartunk vagy egyszerűen falra akasztjuk és gyönyörködünk benne, az összetétele senkit sem zavarna. Viszont ha ezekbe az edényekbe meleg vagy savas folyadékot öntünk, a máz oldódni kezd és elvegyül a benne tartott lével. Így ha ezt megisszuk, az ólom a szervezetbe kerülve mérgezést okozhat. 

A nem savas természetű, szobahőmérsékletű vagy annál hidegebb folyadékok nem indítják el ezt a folyamatot, ezekkel nincs gond, mint ahogy természetesen a korondi tálban tartott száraz ételekkel sem.
Nem arról van szó tehát, hogy váljunk meg ezektől az edényektől vagy helyezzük őket használaton kívül, sőt. Hiszen gyermekeinknek jó az, ha már kiskorukban szép tárgyak veszik őket körül, így talán felnőttként is tudják majd értékelni a szépet. Csak használjuk a helyén a korondi edényt és ismerve ezt az említett gyengéjét, ne öntsünk bele gyümölcslét, ne érleljünk benne bodzaszörpöt és ne készítsünk benne citromos teát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!