Minden amit a szűrésekről tudni kell

2010. 11. 04.
Szerző: Schmelzer Tekla
A legjobb kezelés a megelőzés. Ezért érdemes mindig kihasználni az alkalmat, ha ingyenes szűrővizsgálatokról hallunk.Ezeket legtöbbször kerületenként, a helyi rendelőintézetekben, vagy az országot járó szűrőbuszok bevonásával szervezi meg az ÁNTSZ.
A szűrővizsgálat az úgynevezett másodlagos megelőzés eszköze. Az elsődleges megelőzés a helyes életmód. A vizsgálatokon való rendszeres részvétellel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket, de egy idejében felfedezett elváltozás sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható, mint egy előrehaladott stádiumban lévő.

Sokan sokféle okra hivatkozva hanyagolják a vizsgálatokon való részvételt, ám semmi, se munkahely, se egy másik program nem lehet fontosabb az egészségünknél. Viszont az, ha elhanyagoljuk a betegségünket, sokkal jobban hátráltat a munkában és nagyobb anyagi terhet ró az egész családra, mint az,  ha egy-két órát áldozunk az orvosra az életünkből.

Emlőszűrés

A 45 és 65 év közötti nők kétévenkénti szűrővizsgálata, ami mammográfiás és tapintásos vizsgálatból áll. Nagyon fontos, hogy a hölgyek részt vegyenek rajta, ugyanis az emlődaganat a leggyakrabban előforduló rákos elváltozás a körükben. Évenként átlagosan ezer nőből kettőt lehet ily módon kiszűrni. 45 éves korig is lehet kérni a mammográfiás vizsgálatot, ebben az esetben azonban fizetni kell érte. Mindenesetre az otthoni ellenőrzés is nagyon fontos, hisz ki ismerné jobban a testünket mint mi magunk?

Méhnyakszűrés

A 25 és 65 év közötti nőknél, ha az első vizsgálat negatív eredményt ad, a szűrést három évenként ismétlik. A vizsgálat összetett, bimanuális azaz tapintásos, kolposzkópos (optikai eszköz, amivel az orvos a méhnyak hüvelyi részének szövettani vizsgálatát végzi) és hámsejtvételes (kenet) részből áll. Általában az orvos tapintásos módszerrel az emlőket is ellenőrzi. Ha ezek után a nőgyógyász észlel valamit, citológiai (szövettani) vizsgálatot is kér, ugyanis ennek eredménye a legbiztosabb.

Tüdőszűrés

18 éves kor feletti férfiak és nők számára érhető el, az OEP által finanszírozott, évenként megrendezett szűrővizsgálat. Régebben a TBC gyakorisága miatt kötelező volt rajta részt venni, manapság viszont már nem kötelező a szűrés. A gyakoribb eset, hogy nem mennek el az emberek, pedig az éves vizsgálatok során a Nemzeti Rákellenes Program adatai szerint a felfedezett elváltozások közel ötöde volt még gyógyítható stádiumban. A manapság egyre gyakoribb tüdőrák többségét is ezen szűrések alkalmával derítik ki.

A vizsgálat a tüdő röntgenes átvilágításával történik, akiknél pedig valamilyen elváltozást találnak, azt levélben értesítik a további vizsgálatok szükségességéről.

Vastag – és végbélszűrés

Az 50 és 70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti szűrővizsgálata. A vizsgálat célja a vastag – és végbél rákos elváltozásának kiszűrése. A klinikai adatok szerint ez az egyik legkönnyebben felismerhető daganattípus. Örökölhető, úgyhogy ha a családban már előfordult ilyesfajta rákos elváltozás, ajánlott minden évben felkeresni az orvost. A vizsgálat három részből áll: először az orvos vértesztet végez, azaz a székletből vértesztet készítenek, ha pozitív eredményt ad, következik a részleges vastagbéltükrözés (ezt panaszmentesség esetén is ajánlott 3- 5 évente elvégeztetni), majd a részleges végbéltükrözés (ezt 5 – 10 évente elég elvégeztetni)

Azt érdemes tudnunk, hogy a nem az ÁNTSZ által meghirdetett szűrővizsgálatok költségtérítésesek, míg ha a Tisztiorvosi Szolgálat által meghatározott időközönként kiírt vizsgálatokon vesz részt ( a cikkünkben is ezekről írtunk) azt az OEP finanszírozza.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!