Gyorsabbá válhat a mobilok feltöltése

2021. 06. 30.
Forrás: ng.hu
A mobiltelefonok lítiumion-akkumulátorait egy új, olcsó vizsgálati technológiával figyelték meg angol kutatók.

Cambridge-i Egyetem szakemberei olyan vizsgálati technológiát fejlesztettek ki, amellyel valós időben tudják figyelni azt, hogy miként töltődik fel egy lítiumion-akkumulátor.

A vizsgálati módszer segítségével sikerült azonosítani azt a tényezőt, amely a töltés folyamatát lassítja, és amelyet át lehet alakítani úgy, hogy ezzel rendkívüli módon lerövidüljön a töltési idő. Ezen előrelépés mellett a felfedezés a következő generációs akkumulátorok kifejlesztésében is igen nagy segítséget nyújt majd.

A lítiumion-akkumulátorok ugyan számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, azonban két igen fontos feladatra nem alkalmasak: az elektromos autókhoz, illetve a napenergiás eredetű áram nagyléptékű tárolására.

A kutatók az úgynevezett interferometriás szóródó mikroszkóptechnika kifejlesztésével meg tudták figyelni az egyedi lítium-kobalt-oxid (LCO) részecskék viselkedését az akkumulátorban feltöltés és áram leadása közben. Eközben kiderült, hogy milyen fázisátalakulásokon megy keresztül a LOC, miként mozognak a lítiumionok, és felfedezték, hogy eltérő sebességkorlátja van e folyamatnak attól függően, hogy töltődik, vagy áramot ad le az akkumulátor.

A töltés sebessége attól függ, hogy eközben a lítiumionok milyen gyorsan tudnak áthaladni az aktív anyag részecskéi közt, és ha a kutatóknak sikerül befolyásolniuk ezt a folyamatot, azzal villámgyorssá tehető az akkumulátor feltöltése. Azt is felfedezhetik majd az új vizsgálati módszerrel, hogy pontosan mi vezet el az akkumulátorok elöregedéséhez, és így azok élettartamát is növelni lehet majd.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!