Veszélyeztetett besorolást kaphat a Nagy-korallzátony

Forrás: ng.hu
A világörökségi helyszínre különösen nagy fenyegetést jelent a globális felmelegedés.

Az UNESCO szerint a Nagy-korallzátonyt fel kell venni azon világörökségi helyszínek közé, amelyek a klímaváltozás miatt vannak veszélyben. Az átsorolásról a következő hónapban dönthetnek, az ausztrál kormány határozottan ellenzi az ötletet.

A zátony 1981-ben került be a világörökségi helyszínek közé. Az UNESCO és Ausztrália között egy ideje folyik a vita a zátony státuszáról, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete már 2017-ben felvetette, hogy a terület felkerülhet a veszélyeztetett helyszínek listájára.

A szakértők szerint a Nagy-korallzátonyra a klímaváltozás különösen nagy fenyegetést jelent. A korallok, illetve a velük szimbiózisban élő algák igen érzékenyek a környezet változására, például a tengervíz melegedésére. Az UNESCO szerint az ausztrál kormány törekvései ellenére a zátony állapota javításának fő céljait nem sikerült elérni.

Amennyiben a szervezet dönt az átsorolásról, úgy a Nagy-korallzátony lesz az első természeti világörökségi helyszín, amely többnyire az éghajlati átalakulás miatt kerül fel a veszélylistára. A fenyegetett helyszíneket különböző intézkedésekkel óvhatják, például azzal, hogy korlátozzák a hozzáférhetőséget, így Ausztrália esetében az átsorolás jelentősen befolyásolhatja a turizmust.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!