Különleges békafajt fedeztek fel Új-Guineában

2021. 06. 04.
Forrás: ng.hu
Az állat a levelibékák közé tartozik, azonban a náluk megszokott zöld szín helyett a tejcsokoládé árnyalatában pompázik.

Az ausztrál Griffith Egyetem és a Queenslandi Múzeum közös kutatása során vizsgálták az újonnan megismert békafaj révén azt a kapcsolatot, amely Ausztrália és Új-Guinea közt fennállt.

Forrás: Griffith University / Steve Richards

A béka 7-8 cm nagyságú, és Pápua Új-Guinea mocsaras esőerdőiben találtak rá, legtöbbször a talaj felett kb. 3 méteres magasságban lévő ágakon. A béka számos helyről előkerült, és csupa olyan helyszínen él, ahol nem jár az ember, ráadásul mind rendkívül nehezen megközelíthető élőhelyek, amelyek hemzsegnek a látogatókat távol tartó krokodiloktól. Ezek, és a genetikai vizsgálatok alapján a faj biztosan nem lehet veszélyeztetett. A Litoria mira nevet kapott állat nevéből a mira a kutatók azon csodálkozását jelenti, hogy az alapvetően Ausztráliában élő Litoria békanem új faját, ráadásul egy ilyen gyakori és nagy területen elterjedt állatot fedeztek fel.

„A Litoria mira legközelebbi rokona az ausztrál zöld levelibéka, az állatok teljesen egyformán néznek ki, kivéve, hogy az egyik zöld, a másik pedig tetszetős csokoládészínű” – magyarázta dr. Paul Oliver, a Queenslandi Múzeum szakembere.

Az elmúlt 2,6 millió évben Ausztrália és Új-Guinea szinte állandóan szárazföldi összeköttetésben álltak egymással, és bár Új-Guineát az esőerdők, Észak-Ausztráliát pedig a szavannák jellemzik, számos élőlénycsoporton osztozik a két terület. A genetikai vizsgálatok alapján a csokoládészínű béka és zöld ausztrál rokona közt 5,3-2,6 millió éve még aktív kapcsolat állt fenn. Ez azt is jelenti, hogy ekkor még az észak-ausztrál és a dél-új-guineai élőhelyek megszakítás nélküli egységet alkottak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!