Amikor a rossz lábat vágják le

2010. 10. 23.
Szerző: Z.Zs.
Nem csak nálunk fordul elő, hogy rossz pácienst operálnak meg, esetleg nem a beteg szervet távolítják el.
Egy új amerikai kutatás szerint mindez abban az országban is előfordul, ahol a GDP legnagyobb százalékát költik az egészségügyre a világon.

Csak Coloradoban 6,5 év alatt 25 alkalommal operáltak meg másik személyt, és 107 alkalommal rossz szervhez nyúltak hozzá. Ezek a tévedések, az összes orvosi műhiba eset 0,5 százalékát teszik ki. Bár ezek a komoly tévedések, szerencsére meglehetősen ritkák, de azt mutatják, magasabbak mint azt korábban feltételezték.

Valószínűleg a sebészi tévedések csak a jéghegy csúcsát jelentik. Philip Stahel a Denveri Kórház kutatója szerint a tévedések száma ennél sokkal magasabb lehet más osztályokkal együtt.

Mindegyik kórházban előfordulnak ilyen esetek, akár nyilvánosságra kerülnek akár nem. Dr. Makary a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint, minden sebész találkozott már ilyen esettel.

Dr. Stahel és a munkatársai 27,370 feljegyzést elemeztek az orvosi hibák adatbázisából, melyet egy olyan cég tart nyilván, amely műhiba-biztosítást nyújt 6000 orvosnak Coloradóban. Ezeket az eseteket maguk az orvosok jelentették.

A hibák egy része több doktort érintett, vagy más kórházi dolgozókat, és kevésbé a sebészeket. A leggyakoribb tévedések az összekevert kórtörténetek, röntgen és szövettani leletek voltak. A hibák oka minden esetben kommunikációs félreértés volt. Volt olyan eset, amikor két ugyanolyan nevű pácienst kevertek össze, máskor előfordult, hogy az egészséges petesejtet távolították el a beteg helyett.

Dr. Sahel szerint a legrosszabb eset az lehetett, amikor két férfi prosztata szövettanát összekeverték. Az egészséges férfinál radikális prosztataeltávolítást végeztek, míg a beteg férfit azóta sem értesített e senki arról, hogy rákja van.

A hibák egyharmada hosszú távú negatív következményekkel jár a betegek számára. Érdekes, hogy csak a hibák 22 százalékában indítottak műhibapereket vagy ajánlottak megegyezést a kórházaknak.

Dr. Makary szerint a hibák oka az emberi tévedés. A sebész nem biztos, hogy emlékszik mindenre a beteggel kapcsolatban. Az egészségügyi szervezetek változtatást sürgetnek. Az ortopéd sebészek szervezete egy internetes oldalt hívott létre, melyen rögzítik műtét előtt a páciensek adatait, és az operálás okát. Egy nonprofit szervezet amely kórházak és más egészségügyi létesítmények akkreditációját végzi, azt ajánlja legyen a műtéti protokoll része az, hogy a beavatkozás előtt ellenőrzik még egyszer az adatokat.

Ezek azonban nem elegendőek,- véli Dr. Stahel. A hibák egy része a laborokban következik be, vagy a diagnózis felállítása során. Ezért meg kell szüntetni annak lehetőségét, hogy emberi tévedés miatt sorsok menjenek tönkre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!