Rákgyilkos szuperételek

Szerző: Szimpatika
Szuperétel- nem, ez nem a gyógyszergyárak legújabb felfedezése, és nem is valamiféle illegáls dolog. A szuperételek olyan tápanyagokban gazdag ételek, melyek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak nagy mennyiségben.
Rendszeres fogyasztásukkal csökken a krónikus betegségek esélye, jobban és egészségesebben érezzük magunkat.

Paradicsom


A paradicsom likopénben gazdag, melyet csak elvétve találhatunk meg más ételekben. A kutatások szerint védi a bőrt az UV sugarak ellen, megelőzi a rákot, és még a koleszterinszintet is csökkenti. Emellett gazdag rostokban, C-vitaminban, és káliumban.

Bazsalikomos paradicsomsaláta

4 adag 226 KJ / adag

paradicsom 800 g
bazsalikom 8 g
Só tengeri 8 g
Olaj Olíva 0.02 l
Póré 40 g

A paradicsomot karikákra vágjuk, hozzáadjuk a szeletelt pórét, a finomra vágott bazsalikomot, olajjal meglocsoljuk és összekeverjük.






Áfonya

Ez a kis bogyó tele van antioxidánsokkal, mely a szabad gyökök megsemmísitésért is felel. Emelett véd az Alzheimer és a demencia ellen, mely az időskori elbutulásért felelős. Persze az áfonya nem olcsó, de fagyasztva is kapható, na meg szárítva. Joghurtba téve könnyű reggeli, vagy akár Áfonyás mandulával töltött almát is készíthetünk.


4 adag
998 KJ / adag

alma 400 g
mandula 80 g
Áfonya dzsem 80 g
réteslap fél csomag
tojás 1 db
joghurt natur 0.2 l
méz 40 g


Az almát dresszírozzuk, félbevágjuk, magházát kivájjuk. Betöltjük a pirított mandulával elkevert áfonyával, peremére tojáshabot nyomunk, rétes tésztából készült szirmokkal díszítjük, és sütőben megsütjük. Hideg, mézes joghurtmártással tálaljuk.








Kelkáposzta


Hasonló a spenóthoz, a felhasználásunk is megegyezik, de különlegesebb annál. És legfőképp olcsó. A kelkáposzta védelmet nyújt a mellrák és a méhnyakrák ellen. A kutatók ugyan még nem értik, hogyan teszi ezt, de a máj olyan lebontó enzimeket hoz működésbe, ami semlegesíti a rákot esetlegesen okozó anyagokat.

Kelkáposztaleves feketebabbal

4 adag 377 KJ / adag

Feketebab 80 g
vöröshagyma 80 g
kelkáposzta 120 g
Só tengeri 12 g
fokhagyma 8 g
babérlevél 0.4 g
csípőspaprikakrém 8 g
olaj 0.02 l

A babot 6-8 órára beáztatjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a beáztatott babot, sózzuk, babérlevéllel, fokhagymával fűszerezzük, és lassan főzzük. Hozzáadjuk a kockákra vágott káposztát, a karikára vágott pórét, csípőspaprikával fűszererzzük, és együtt készre főzzük.


Fekete bab

Egy pohár fekete bab 15 gramm fehérjét tartalmaz, de nincs benne a húsban megtalálható telített zsírsav. Ha ez nem lenne elég, akkor szív-barát rostokban is gazdag, antioxidánsokban is, sőt még vasat is tartalmaz, ami a nők számára különösen fontos.

Brokkoli

A folsavban gazdag brokkoli rák ellenes hatását már régen bebizonyították. Egy pohárnyi ebből a zöldségből tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin 100 százalékát, és sok folsavat is tartalmaz.

Brokkoli-kelvirág krémleves

4 adag 317 KJ / adag

brokkoli 240 g
kelvirág 240 g
Só tengeri 12 g
tönkölyliszt 40 g
vöröshagyma 40 g
fokhagyma 8 g
szerecsendió 0.4 g


A brokkolit és kelvirágot sós vízben feltesszük főni. Adunk hozzá szeletekre vágott vöröshagymát, fokhagymát, szerecsendiót, és puhára főzzük. Tönkölylisztből készült habarással sűrítjük, kiforraljuk és krémesre turmixoljuk. A félre tett brokkoli és kelvirág rózsákat a levesbe főzzük.

Lazac

A lazacban omega-3 zsírsavak találhatóak, melyeket a szervezetünk nem képes önmagától előállítani. Az omega-3 segít csökkenteni a koleszterinszintet, és számos szív- és érrendszeri betegségre hatással van. Emellett sok benne a szelén, amely megakadályozza a sejtek pusztulását.









Zab

Ez a gabona nem csak rostban gazdag, hanem magnéziumban és káliumban is. A rostok rendben tartják a bélflóra egyensúlyát, és megfelelő emésztést biztosítanak. A magnézium szabályozza a vércukor szintet, és kutatások szerint segít megakadályozni a kettes típusú cukorbetegséget.

Zabpelyhes rakott karalábé céklasalátával

4 adag 1286 KJ / adag
karalábé 800 g
Zabpehely 200 g
olaj 0.04 l
vöröshagyma 80 g
fokhagyma 8 g
Só tengeri 12 g
cékla 400 g
citromlé 0.02 l

A karalábét, vékony szeletekre vágjuk besózzuk, és állni hagyjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, vízzel felöntjük. A tűzre vissza tesszük, hozzáadjuk a zabpelyhet és annyi vízzel öntjük fel, hogy sűrű kásává álljon össze. Sózzuk, fűszerezzük fokhagymával, és puhára pároljuk. Egy tepsit kiolajozunk, és teszünk bele egy réteg karalábét, erre egy zabpehely kását, és így váltakozva. A teteje karalábé legye. Kenjük meg egy kicsit olajjal és tegyük 160 c fokos sütőbe és süssük 45 percen keresztül.

Receptek és fotók : Biochéftől

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!