Kiengedni a gőzt

2010. 10. 18.
Szerző: Szimpatika
Én attól vagyok stresszes, ha feltorlódnak a feladatok, és úgy érzem nem tudom kezelni őket. Fölöttem tornyosulnak, és legyőznek. Mások a kollégáik miatt idegesek, van akit már a reggeli dugó is erősen megvisel.
Stresszfaktor
Számos cikk született már a témában, hisz sokakat foglalkoztat. Vajon hogy lehet legyőzni a stresszt, hogy ne a mentő vigyen el bennünket?

A Londoni egyetemen azt vizsgálták, hogy hogyan hat a teaivás a stresszre. A 75 önkéntes bevonásával végzett kísérletben fekete teát ittattak a stresszes feladat elvégzése előtt.A teaivók kortizolszintje 47 százalékkal volt alacsonyabb mint a nem teázóké.

Káromkodás néha segít

Nem feltétlenül a munkahely közepén kell hangosan anyázva szidni a főnököt, de a WC-ben vagy a dohányzóban esetleg erre is sor kerülhet. A káromkodás bár nem kifejezetten elegáns megoldás, de segít kiengedni a gőzt. És még mindig jobb mint egy infarktus.

Akupresszúrával nyugtatni

Szelídebb módszernek tűnik az akupresszúra. A hüvelykujj és a mutatóujj közt elhelyezkedő rész 20-30 másodperces nyomogatása 39 százalékkal csökkentette a streszt -Hong Kong-i kutatók szerint.

Nevetéssel csökkenteni a stresszhormonokat..

..nem rossz megoldás. Egy jó youtube videó, vagy egy vicces történet csökkenti a dopamin, kortizol és epinefrin szintet, állítják a Kalifornia-i Egyetem kutatói.

A Pittsburghi Egyetem tanulmánya szerint a magas EPA és DHA ( omega-3 zsírsavak) szinttel rendelkező emberek boldogabbak, kevéssé lobbanékonyak, és jobban érzik magukat a bőrükben. Heti kétszeri halfogyasztás vagy 400 mg halolaj kapszula ha nem is oldja meg az élet minden problémáját, segíthet elviselni azt.
A mindennapi túlterheltség, feszültség nemcsak kellemetlen közérzettel jár, de ha nem vigyázunk, idővel szervezetünkre is ráhúzódik és komoly fizikai tünetekkel járhat. A stressz legveszélyesebb formája, ha a tartós nagy igénybevétel és becsvágy mellett is úgy érezzük, hogy nem tudtunk valódi sikert elérni. Éveken keresztül ki tudunk tartani összeroppanás nélkül - a következményekkel (például egy korai szívinfarktussal) azonban számolni kell.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!