Megérkezett az otthon is alkalmazható Biosynex gyorsteszt

Szerző: Pharma Online
Forrás: PharmaOnline
A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható koronavírus gyorsteszt. A svájci Biosynex terméke hasznos segítséget nyújthat a fertőzés beazonosításában többek között azoknak, akiknek koronavírusra jellemző tüneteik vannak.

A teszt annak kiderítésére is alkalmas, hogy a felhasználók átestek-e már a fertőzésen, sőt, már oltást kapottak számára is hazsnos lehet, hogy meggyőződhessenek arról, náluk kialakult-e már a védettség a fertőzés ellen.

A Biosynex Autotest Covid-19 az első olyan, Magyarországon forgalomba kerülő gyorsteszt, amit otthoni használatra is engedélyeztek, és amelynek segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak. Emellett jó megoldás lehet azok számára is, akik már megkapták a Covid-19 elleni védőoltást, és szeretnének meggyőződni arról, hogy kialakult-e náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

A Covid-19 betegséget a SARS-CoV-2 vírusfertőzés okozza. A teszt egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A gyorsteszt segíti azoknak az embereknek az azonosítását is, akik nincsenek tudatában fertőzésüknek vagy azért, mert nem alakultak ki tüneteik, vagy mert nem diagnosztizálták helyesen a tüneteiket. Ez azt jelenti, hogy a gyorsteszt segítségével azonosítani lehet a „csendes” fertőzéseket, valamint azokat az embereket, akik betegek voltak, de felépültek. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyorsteszt egyetlen vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket tartalmaz. A teszteléshez a csomagban lévő eszközzel az ujjbegyből vett vért, valamint a reagens anyagot kell a mellékelt tesztkazetta megfelelő részébe juttatni. A teszt eredménye tíz perc alatt jelenik meg, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni. A gyorsteszt pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

„Bár gyorstesztek már tavaly tavasz óta elérhetők a hazai piacon is, ez az első olyan termék, amit valóban bármelyik felnőtt legálisan megvásárolhat, és akár otthon is lehet alkalmazni. Az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás, így biztosítani tudjuk, hogy akinek szüksége van rá, hozzájuthasson a teszthez” – mondta el dr. Pipei Szilvia, a gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!