Téli vitaminbomba

Szerző: Szimpatika
A cékla, másnéven vörösrépa a téli hónapokban az egyik legegészségesebb zöldségünk, amely tele van antioxidánsokkal, valamint fontos vitamin- és ásványianyag-forrás.

Jelentős a kalcium-, vas-, magnézium- és foszfortartalma, bővelkedik A-, B- és C-vitaminban.

A népi gyógyászatban leginkább vérképzőként ismert, hazánkban volt idő, mikor fej- és fogfájás enyhítésére is használták.

Magas folsav-tartalma miatt már a gyermektervezés és a terhesség korai szakaszában is előszeretettel ajánlják fogyasztását, hiszen a folsav megfelelő pótlásával számos fejlődési rendellenesség kialakulása is megelőzhető. 

Méregtelenítő és zsírégető, nitráttartalmának köszönhetően pedig javítja az állóképességet és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Egyes kutatások szerint bizonyos rákfélék megelőzésében is segít.

A céklát már időszámításunk előtt 3000 évvel is ismerték. Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, az ókori Görögországban pedig állítólag céklával áldoztak Apollónnak.

Manapság többnyire savanyúságként terjedt el, pedig leginkább lé formájában fejti ki pozitív hatását, így érdemes a napjainkban igen közkedvelt smoothie-k alapanyagaként is kipróbálni, akár magában, akár más zöldségekkel kombinálva. Emellett grillezve köretként, nyersen salátába reszelve vagy frissen facsarva is fogyasztható, de még levest és tortát is készíthetünk belőle.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!