A paprika Amerikából került át Európába, ahol gyorsan kedvenc lett. Az őrölt paprika a hazai gasztronómia jellegzetes fűszere, de nem csak a magyar konyha használja előszeretettel. Két tulajdonsága miatt különösen érdemes paprikát fogyasztani: sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz.
Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres fogyasztása mellett garantáltan elkerülhető a megfázás vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Fertőtlenítő hatásának köszönhetően felső-légúti betegségek esetén is hasznos lehet a fogyasztása. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kialakulását, a csontok és ízületek kopását. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatású. Keringés- és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van, ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére is.