Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Gyógyító gyümölcs: a citrancs

Módosítva: 2/8/2011 Szerző: Szimpatika 2 perc VitaminokTáplálkozásZöldség-gyümölcs
A grapefruit magyarosított – és egyben megmosolyogtató – neve a citrancs, ami a legnagyobb méretű citrusfélének számít. Kesernyés íze miatt valaki vagy nagyon, vagy egyáltalán nem szereti, de senki sem tud iránta közömbös maradni. Egy dolog azonban biztos: minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetünkre.

Kapcsolódó termékek

„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású" – mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód-tanácsadója.

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint-csökkentő. A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább.

Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében. A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.


Mézes grillezett grapefruit

Hozzávalók: 2 grapefruit, méz, kardamom, fahéj.

Elkészítés: Az alaposan megmosott grapefruitokat félbevágjuk, majd a
húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon
öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd
a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár
salátaágyon, vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.


Grapefruit falatok salátaágyon

Hozzávalók: rukkola, 1 grapefruit, 1/2 citrom leve, 8-10 szem
rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál
olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só

Elkészítés: A grapefruitot és a rukkolát alaposan megmossuk.
A rukkolaleveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is
megszabadított grapefruithúsokat elhelyezzük rajta. A citrom levét
összekeverjük egy kevés grapefruitlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót,
a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és olívaolajat. Ezt az
egészet alaposan elkeverjük, majd a salátára locsoljuk.