Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az uborka jótékony hatásai

Az uborka az egyik legszélesebb körben termesztett zöldség világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét, és miért érdemes még gyakrabban fogyasztani.

Kapcsolódó termékek

1. Hidratálja a szervezetet

Az uborka 90%-a víz, így ha elfogyasztunk egy átlagos méretű uborkát, az olyan, mint ha meginnánk egy pohár vizet. Fogyasztása különösen ajánlott a forró, nyári napokon. Az uborka fermentált változatai (pl. a kovászos uborka) is nagyon egészségesek és könnyen emészthetőek.

2. Leégés ellen is hatásos

Az uborka bőrünket is frissíti: leégés esetén tegyünk néhány szeletet a leégett bőrfelületre.

3. Méregtelenít

Magas víztartalmának köszönhetően az uborka segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vesekő kialakulását.

4. Vitaminokban gazdag

Az uborka A-, B- és C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, energiával látja el szervezetünket, fiatalítja testünket. Kiváló ötlet uborkát, spenótot és sárgarépát összeturmixolni és rendszeresen fogyasztani a őszi náthás, influenzás időszakban. Fontos, hogy az uborka héját is fogyasszuk, mivel a C-vitamin legnagyobb része abban található.

5. Megszépíti a bőrt

Az uborka magas kálium-, magnézium- és szilíciumtartalma révén megfiatalítja a fáradt bőrt.

6. Fogyókúrázóknak is ideális

Az uborka rostokban gazdag, kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony, így segíti az egészséges fogyást és megakadályozza a puffadás, székrekedés és más emésztési problémák kialakulását.

7. Revitalizálja a szemeket

A csukott szemhéjra helyezett uborka segít csökkenteni a gyulladásokat és duzzanatokat.

8. Antitumor-hatás

Az uborka 3 olyan fontos vegyületet is tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a mell-, a petefészek-, és a prosztatarák megelőzésében.

9. Koleszterin-, vérnyomás- és vércukorcsökkentő

Az uborka tartalmaz egy olyan hormont, mely fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelésében. A benne lévő természetes szterolok csökkentik a koleszterinszintet. Az uborkában lévő nagy mennyiségű kálium, magnézium és élelmi rost pedig fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

10. Elősegíti a szájhigiénét

A friss uborkalé erősíti az ínyt, a benne lévő fitovegyületek pedig csökkentik a rossz leheletet. Tegyünk egy szelet friss uborkát a szánkba, s a nyelvünkkel nyomjuk a szájpadlásunkhoz néhány percig.

11. Egészséges bőr és körmök

Az uborkában lévő kovasav erősíti a körmöket és fényessé varázsolja a hajat, a benne lévő kénvegyületek pedig a haj növekedését segítik.

12. Erősíti az ízületeket

Az uborkában található értékes vegyületek erősítik a kötőszöveteket, gyógyítják a sérült ízületeket. Sárgarépával együtt alkalmazva csökkenti a vér húgysavszintjét, ami köszvény esetén igen jótékony hatású.

13. Másnaposság esetén is hatásos

Az uborka viszonylag magas B-vitamin- és elektrolittartalma révén jótékony hatású másnaposság esetén, csökkenti a reggeli fejfájás kialakulását.

14. Vesék egészsége

Mivel az uborka csökkenti a vér húgysavszintjét, ezáltal elősegíti a vesék normális, egészséges működését.


Forrás: https://drtihanyi.com/