Hogyan fog megváltozni az égbolt a jövőben?

Egy time-lapse videó mutatja meg, hogy miként változik majd az éjszakai égbolt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy rövid videóban szemlélteti, hogy miként fog átalakulni a Tejútrendszer az elkövetkező 400 ezer évben. A szimulációhoz a 2013-ban indított Gaia űrtávcső adatait használták fel.

A felvételen látható meteorszerű fénycsóvák valójában csillagok. A videó azt mutatja be, hogy a Naphoz legközelebbi 40 ezer objektum miként mozog majd a jövőben – az ábrázolt csillagok legfeljebb 325 fényévre fekszenek rendszerünktől. Minél fényesebb egy csóva, annál közelebb található a Naphoz.

Az ESA szerint a szimuláció egy különös mintát mutat: a videó végére a csillagok többsége a kép jobb alsó sarkában tömörül össze, míg a bal oldal viszonylag üres marad. Ennek oka az, hogy ahogy a Nap mozog, az égbolton az objektumok látszólag egy helyre gyűlnek össze. Hasonló jelenség figyelhető meg, amikor az ember tömegben halad: úgy tűnhet, hogy szemben az emberek egyre távolodnak egymástól, míg hátranézve azt láthatjuk, hogy az emberek egyre inkább tömörülnek.

A szimuláció alapját a Gaia harmadik hivatalos adatcsomagja, az EDR3 jelenti, ez 2020. december 3-án várt elérhetővé. Ezen csomagban több mint 1,8 milliárd objektum információi találhatóak meg, többek közt 330 ezer közeli csillag pozíciójára, sebességére és haladási irányára vonatkozó adatok.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!