Vannak olyan növények, amelyekről biztosan tudható, hogy gyulladást gátolnak, baktériumot képesek ölni, vérképző képességük jelentős. Különösen enyhébb megfázások idején hasznosak, illetve kitűnő egészségvédő, betegséget megelőző a szerepük. Komolyabb baj, például tüdőgyulladás, vérmérgezés esetén természetesen nem pótolják a megfelelő kémiai szereket, hatásukat azonban fokozzák, mellékhatásaikat pedig csökkentik.
Egyik ilyen bizonyítottan hatásos növényünk a fokhagyma, melynek kúraszerű fogyasztását számos forrás javasolja.
Lássuk, hogyan:
33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap: 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Állítólag 7 évig nem kell megismételni, annyira hatásos védelmet nyújt a különböző megfázásos, alsó és felső légúti megbetegedésekkel szemben.